Werkende AOW’ers verdringen jongere werknemers niet

Ouderen die na het bereiken van de AOW-leeftijd blijven werken, houden daarmee géén banen weg van jongeren. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek van pensioeninstituut Netspar. Lees er hier meer over. 
 

Steeds meer AOW-gerechtigden blijven werken na het bereiken van hun pensioenleeftijd. Het aantal werkenden in de leeftijd van 65-74 is tussen 2003 en 2015 wel verdrievoudigd, van 66.000 naar 178.000. Het is vooral de financiële prikkel die ouderen doet besluiten langer door te werken – dit wordt met name ingegeven door de afschaffing van de VUT en andere prepensioenregelingen. 
 

Critici tegen doorwerken na AOW-leeftijd

Er zijn echter ook enkele critici: zij vragen zich af of deze oudere werknemers de jongeren verdringen op de arbeidsmarkt. Zo wilde de Raad van State een wetsvoorstel tegengaan waarin de arbeidsrechten van AOW'ers versoepeld werden, zodat zij aantrekkelijker werden voor werkgevers. Het wetsvoorstel werd echter toch doorgevoerd – dit is de sinds 1 juli 2016 geldende Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd.
 

Arbeidsparticipatie jongeren verslechtert niet

Pensioeninstituut Netspar kwam vorige week echter met een rapport waaruit het tegendeel blijkt: ouderen verdringen de jongere werknemers niet, want de arbeidsparticipatie onder jongeren blijft gelijk. Het pensioeninstituut heeft in verschillende onderzoeken, onder meer uit de Verenigde Staten en OESO-landen, geen negatieve relatie gevonden tussen de arbeidsdeelname van ouderen en de arbeidsmarktkansen van jongeren.
 

Positief effect

Ook komt uit het rapport naar voren dat werkende AOW’ers zelfs een klein positief effect lijken hebben op de werkgelegenheid van jongeren. Bij 1 procentpunt hogere arbeidsparticipatie van 65 tot 69-jarigen, zag Netspar een 0,29 procent lagere werkloosheid onder 15 tot 24-jarigen. Deze twee groepen werken elkaar dus niet tegen, maar ze versterken elkaar. Dat werkende ouderen jongeren niet verdringen op de arbeidsmarkt komt waarschijnlijk omdat jongeren langer investeren in hun opleiding.
 

Contact met Uitzendbureau 65plus

Wilt u doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd, dan kunt u uiteraard terecht bij Uitzendbureau 65plus. Wij zijn al meer dan veertig jaar dé arbeidsbemiddelaar van mensen die de pensioenleeftijd hebben bereikt. Wij koppelen deze AOW-gerechtigden aan werkgevers in heel Nederland. Neem contact op met onze HR-specialisten: zij vertellen u graag meer. Uiteraard kunt u ook contact met hen opnemen als u werkgever bent en wilt werken met ouderen.

Bronnen: Telegraaf en Das Kapital