We moeten afrekenen met leeftijdsdiscriminatie volgens sociaal psycholoog Kim Jansen

Leeftijdsdiscriminatie is de meest hardnekkige, onderschatte en ook ‘geaccepteerde’ vorm van bias op de werkvloer volgens sociaal psycholoog Kim Jansen. We halen, volgens Kim, te vaak onze schouders op bij enige vorm van leeftijdsdiscriminatie, in het kader van ‘dit hoort er nou eenmaal bij’. In de column die ze schreef voor Trends in hr stelt ze dat we juist gebruik moeten maken van leeftijd en de ervaring die hierbij komt kijken. 

 

We moeten afrekenen met leeftijdsdiscriminatie volgens sociaal psycholoog Kim Jansen

Leeftijdsdiscriminatie

Die baan niet aangeboden krijgen op basis van je leeftijd, een promotie aan je voorbij zien gaan of uitgesloten worden bij sociale activiteiten. Leeftijdsdiscriminatie komt in allerlei vormen voor op de werkvloer. Kim heeft namelijk allerlei voorbeelden voorbij zien komen: geen baan kunnen vinden omdat je op je 55ste te oud wordt gevonden of omdat je net bent afgestudeerd. En wat dacht je van geen opleiding meer gefinancierd krijgen "want na je 50e ben je dat niet meer waard", geen stem krijgen in besluitvorming "omdat je niet senior genoeg bent". "Is het fair en ethisch verantwoord of je reinste leeftijdsdiscriminatie? En afgezien van logisch of fair, is het verstandig?", vraag ze zich af.

Stop met de focus op leeftijd

"Het vraagt wat mij betreft om een kritische blik op onze mindset, beleid en gedrag", vertelt Kim. Hoewel ze zelf generatie-expert is, heeft ze een duidelijk advies: houd op met de focus op leeftijd. En pas ook op met subtiele, soms goedbedoelde opmerkingen, zoals "Goh, wat zie jij er goed uit voor je leeftijd!" Kim vervolgt haar advies: "Laten we ons focussen op talenten en het verbinden ervan. Hou op met het belangrijk maken van iemands leeftijd of lengte dienstverband. Ga op zoek naar jouw eigen en andermans talenten." Daarnaast adviseert de sociaal psycholoog om jong vooral met oud te mixen, zo leren we van elkaar. 

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Of je nu gepensioneerd bent en op zoek bent naar de juiste vacature, of werkgever op zoek naar de beste gepensioneerden voor jouw vacature; je vindt het bij 65plus. 

Bron: trendsinhr.nl