AOW'ers, laat geen geld liggen en doe aangifte inkomstenbelasting

Heb je een brief gehad van de Belastingdienst, waarin staat dat het loont om aangifte inkomstenbelasting te doen? Vergeet dit dan niet te doen! Heb je hulp nodig? Wij geven tips.

AOW'ers, laat geen geld liggen en doe aangifte inkomstenbelasting

Waarom aangifte doen?

Wanneer je de brief hebt ontvangen, dan is er misschien te veel belasting over je inkomen ingehouden. Je kunt dat geld terugkrijgen, maar daarvoor moet je wel belastingaangifte doen. Ook als je dat normaal gesproken niet doet. Vul de aangifte in op Mijn Belastingdienst en je ziet meteen of je nog geld terug kunt krijgen.

De brief is volgens de ANBO een uitstekend initiatief: "Het zijn vooral senioren die AOW en een klein aanvullend pensioen hebben die ieder jaar weer geld kunnen terugkrijgen van de Belastingdienst. In een dergelijke situatie wordt te veel loonheffing ingehouden op de AOW en het pensioen."

Onze tips om na te gaan of je geld kunt terugkrijgen

Tip 1: Vul de aangifte voor proef in

Je kunt een aangifte voor proef invullen op Mijn Belastingdienst. Zolang je de gegevens niet verstuurt, doe je geen aangifte. Ga naar belastingdienst.nl/aangifte en log in met je DigiD.

Tip 2: Let op mogelijke aftrekposten, zoals zorgkosten

Had je zorgkosten die niet zijn vergoed door je zorgverzekering en niet onder je eigen risico vallen? Dan kun je deze kosten mogelijk aftrekken. Hierdoor krijg je mogelijk meer geld terug. Voorbeelden zijn kosten voor fysiotherapie, medicatie of vervoer van en naar je arts. Kijk op belastingdienst.nl/zorgkosten om te zien of je zorgkosten aftrekbaar zijn.

Tip 3: Je kunt tot 5 jaar belasting terugvragen

Dit jaar kun je over 2018 tot en met 2022 belasting terugvragen. Dus heb je dit nog niet eerder gedaan? Dan kan dat alsnog. Misschien kun je ook over die jaren nog geld terugkrijgen.

Tip 4: Schakel hulp in

Wil je hulp bij het invullen van de aangifte? De Belastingdienst zit klaar om vragen te beantwoorden: telefonisch, via de website en bij belastingkantoren en steunpunten. Ga voor hulpmogelijkheden naar belastingdienst.nl/hulp. Kom je er toch niet uit? Bel dan de BelastingTelefoon: 0800 – 0543.

Ook heeft de ANBO een speciale Tipgids Belasting gemaakt. Daarin lees je onder andere:

  • Welke zorgkosten zijn aftrekbaar?
  • Wanneer kom ik in aanmerking voor teruggave?
  • Wat als mijn partner in 2024 voor het eerst AOW en/of pensioen krijgt?
  • Wanneer heb ik recht op zorg- en/of huurtoeslag?

Meer weten?

Wil je meer weten over de AOW? Kijk op belastingdienst.nl/aow-pensioen of op onze eigen AOW-informatiepagina 65plus.nl/AOW

 

Bron: Belastingdienst, ANBO