Dit is wat er gebeurt met uw belasting na de AOW-leeftijd

Met het bereiken van de AOW-leeftijd vinden er vaak allerlei veranderingen plaats, zo ook wat betreft uw belasting. Zo wordt het belastingtarief in box 1 (werk en woning) lager, omdat u vanaf dat moment geen premie AOW meer hoeft te betalen. Wij zetten alle belangrijke punten voor u op een rij. 

Dit is wat er gebeurt met uw belasting na de AOW-leeftijd

Lagere loonheffing

Verdient u na het bereiken van de AOW-leeftijd bij? Dan moet u daar gewoon belasting over betalen. Het exacte bedrag is afhankelijk van uw totale inkomen. Wel is het waarschijnlijk dat u als AOW-gerechtigde minder belasting gaat betalen over uw inkomen. In de eerste schijven voor de inkomstenbelasting betaalt u namelijk minder loonheffing, omdat u geen premie AOW meer betaalt. Ook goed om te weten: voor de hoogte van uw AOW-bedrag maakt het niet uit als u gaat bijverdienen. 

Heffingskorting

Allereerst zullen de kortingen op uw belasting, de heffingskortingen, veranderen. Deze worden namelijk lager. Als u stopt met werken, heeft u geen recht meer op de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Mocht u na de AOW-leeftijd nog aan het werk zijn, dan worden de kortingen dus lager. Als u voorheen jonggehandicaptenkorting kreeg, dan heeft u hier na het bereiken van de AOW-leeftijd ook geen recht meer op. Daarvoor in de plaats krijgt u wel een andere korting: de ouderenkorting. U heeft daarnaast misschien ook recht op de alleenstaande-ouderenkorting. 

Voorlopige aanslag wordt stopgezet

Als u alleen de algemene heffingskorting uitbetaald krijgt via uw voorlopige aanslag, kan de Belastingdienst uw voorlopige aanslag stopzetten. Dit gebeurt in dat geval in de maand waarop u de AOW-leeftijd bereikt. Wanneer u een voorlopige aanslag heeft omdat u aftrekposten heeft, gebeurt dit niet. U moet er dan wel zelf aan denken om deze aan te passen als uw inkomen verandert. Ook kunt u de algemene heffingskorting stoppen. 

Er vinden veranderingen plaats in de aftrek specifieke zorgkosten

In het geval dat u specifieke zorgkosten heeft en deze mag aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelastingen, dan is die verhoging hoger. Dit verandert naar 113 procent van uw gemaakte kosten vanaf het jaar dat u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Dit is alleen het geval wanneer u recht heeft op desbetreffende verhoging van bepaalde zorgkosten.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees meer over veranderingen voor uw belasting na het bereiken van de AOW-leeftijd op de website van de Belastingdienst. Benieuwd naar het overzicht van de belastingtarieven en -boxen? Deze vindt u hier. Ook schreef fiscalist Nicole Goud voor Plusonline een artikel over bijverdienen naast de AOW.