Blue Monday ontwijken? Blijf dan vooral aan het werk

Blue Monday staat bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. Waarom blauw? Omdat ‘blue’ geassocieerd wordt met neerslachtigheid en somberheid in de Engelse taal. Hier heeft niemand natuurlijk veel zin in, dus hieronder delen we tips om deze grauwe dag het beste door te komen.

Blue Monday ontwijken? Blijf dan vooral aan het werk

Over Blue Monday

Niet alleen valt Blue Monday direct na de feestdagen op de derde maandag van het jaar (dus zitten mensen vaak met een lege agenda én een lege portemonnee), vaak is het weer ook slecht en komen we er massaal achter dat onze goede voornemens toch niet zo makkelijk zijn om te bereiken. De zon laat nog maanden op zich wachten, et voilà; daar heb je de meest depressieve dag van het jaar op maandag 15 januari, bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Dit is echter niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. 

Vijf tips om Blue Monday zo goed mogelijk door te komen

Ook al is deze dag niet wetenschappelijk bewezen, nemen we toch het zekere voor het onzekere. Want natuurlijk kun je zelf de nodige stappen ondernemen om Blue Monday niet zo 'blue' te laten zijn:

  1. Zo kan je de dag goed beginnen met een voedzaam ontbijt met lekker veel vitamines.
  2. Plan leuke activiteiten waarbij je niet afhankelijk bent van het grauwe weer (zoals een filmavond of een etentje).
  3. Bel met je familie en vrienden om sociaal contact te onderhouden en zo je gevoel van verbondenheid én dus je stemming te verbeteren. 
  4. Daarnaast kan je ook, door weer en wind, naar buiten gaan. Frisse lucht en een wandeling door de natuur hebben namelijk een positieve invloed op je gemoedstoestand.
  5. Ten slotte kan je ook een avondje besteden aan ‘selfcare’, door jezelf te trakteren op een warm bad, een fijn boek of een gezichtsmasker. 

Of leg de focus op doorwerken in het nieuwe jaar!

Wat je ook kunt doen, is op zoek gaan naar een leuke baan waar je de komende maanden (of zelfs jaren) plezier van gaat hebben. Een stip aan de horizon, ook wel. Door bezig te blijven, wordt de kans op gevoelens van depressie namelijk flink verminderd. Extra fijn: een baan zorgt vaak ook voor veel nieuwe sociale contacten, wat ook een belangrijke factor is voor een gelukkig leven.

Bron: rodi.nl