Column Jessica van Leeuwen

Op 25 mei is het de Dag van de Stagiair. Wellicht vraag je je af wat dat met senioren te maken heeft, maar uit de column van Jessica - die ze in 2022 voor ons schreef - blijkt dat die twee zeker een goede combinatie kunnen zijn. Het inzetten van diverse generaties in een team kan immers zorgen voor een waardevolle en leerzame ervaring. Zo kun je van elkaar leren en ervaringen uitwisselen. Jessica ondervond dat zo'n twee jaar geleden aan den lijve, als 23-jarige stagebegeleider van de 64-jarige stagiair Wim. Ze hebben nog steeds contact en Wim komt nog regelmatig langs bij de vrijmibo. 

Benieuwd naar Jessica's column uit 2022? Je leest 'm hieronder.

Column Jessica van Leeuwen: “Ik had op mijn 23e een stagiair van 64, voor ons beide een leerzame ervaring!”

De samenwerking

Momenteel ben ik werkzaam als Academy Coördinator bij het online marketingbureau FindFactory. De eigenaar van FindFactory, Rob Bogaers, is na zijn studie in contact gebleven met één van zijn (favoriete) docenten: Wim Janssen. Toen Wim een docent-stageplek zocht, was hij dan ook meer dan welkom. We namen contact met elkaar op en zo begon onze samenwerking.

Het doel van de stage

Het doel van de stage voor Wim was om, na tientallen jaren in het onderwijs, weer eens terug te gaan naar het bedrijfsleven en hier ervaring op te doen. Wij waren daarentegen benieuwd naar de brede kennis van Wim. Deze kennis kan ons helpen ter verbetering van onze FindFactory Academy. De stage was dus de perfecte gelegenheid om ervaringen te delen en van elkaar te leren.

Voordat Wim bij ons begon had hij één eis: werken op de vrijdag. Waarom? Zodat hij gezellig bij de vrijdagmiddagborrel kon zijn. Dit vonden wij helemaal prima, want we kwamen er al snel achter dat Wim absoluut een waardevolle toevoeging was voor al het gekeuvel aan de keukenbar. Tijdens de borrel vertelde Wim de één na de andere leuke anekdote wat ervoor zorgde dat we wekelijks glimlachend het weekend in gingen.

De werkzaamheden

De stage van Wim duurde tien weken, waarvan hij één dag in de week bij ons op kantoor kwam. Mijn taak was om hem te begeleiden. Tijdens de stage is Wim bezig geweest met een onderzoekende en adviserende rol. Zo heeft hij een enquête uitgezet en een concurrentieanalyse uitgevoerd. Op basis hiervan heeft hij een eindpresentatie met diverse adviezen gegeven. De resultaten waren voor ons erg nuttig. Wij waren dan ook erg blij met Wim, zijn stage is beloond met een welverdiende 10!

Samenwerken door generaties heen

Het samenwerken met een senior heb ik als zeer prettig ervaren. Wim en ik hadden direct een klik. We stonden er daarnaast beide voor open om van elkaar te leren en hadden regelmatig goede gesprekken over allerlei interessante onderwerpen. Ik leerde veel van de kennis en verhalen die hij deelde over zijn tijd in het onderwijs en over het belang van je netwerk. Wim leerde van mij hoe het er bij ons op kantoor aan toe gaat en hoe belangrijk online marketing tegenwoordig is.

De voordelen van werken met senioren

Een teamverband met verschillende generaties kan erg leerzaam zijn. Het is daarnaast ontzettend waardevol om met elkaar te sparren en kennis met elkaar te delen. Senioren met veel (werk)ervaring hebben daarnaast veel geduld, zijn (vaak) sociaal en kunnen zich goed aanpassen. Daarnaast weten ze goed wat ze wel en niet willen, wat voor efficiëntie zorgt wanneer ze naar een stageplek op zoek zijn. Ik zou daarom ieder bedrijf aan willen raden om na te denken over het inzetten van meerdere generaties in een team!

Wim komt nog steeds af en toe langs tijdens onze vrijdagmiddag borrels. Dan kletsen we bij, onder het genot van Leffe Blond (zijn favoriete biertje). We zijn nog steeds erg blij met hem, en missen dagelijks Wim zijn gezelligheid en gevatte opmerkingen.