Column 65plus vedette Fred: “Mijn werk geeft mij energie”

“Waarom zou ik solliciteren als portier bij Soldaat van Oranje?”, dacht ik. Toch solliciteerde ik en ging al snel aan de slag. Het antwoord werd toen snel duidelijk: het geeft energie om met allerlei mensen om te gaan. Zeker met alleen maar blije mensen! Het musical publiek komt van heinde en ver om van de spectaculaire voorstelling te genieten. Zelf heb ik ‘m al tien jaar geleden gezien. Het is bovendien prettig dat je kunt werken in deeltijd, met een flexibel rooster. En het is maar een kwartier fietsen van mijn huis.

Column 65plus vedette Fred: “Mijn werk geeft mij energie”

Wat houdt mijn werk in? Ik heb me laten inroosteren voor twee, soms drie matinees per week. De voorstelling begint om 13.30 uur. Om 11.00 ben ik aanwezig om me om te kleden. Ja, omkleden, want ik draag het uniform van de Royal Air Force. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het verhaal over de hoofdrolspeler. Ik sta als een soort eerste visitekaartje buiten, onder de overkapping van twee ingangen. Dat kan koud zijn, maar met thermokleding geen probleem!

Het uniform leidt tot positieve reacties, zoals “zo’n uniform heb ik ooit ook nog gehad”, of “meneer, wat bent u mooi gekleed”. Mijn reactie: “U ook, mevrouw of meneer”. En steevast wil een aantal mensen met mij op de foto.

Mijn belangrijkste taak is om de bezoekers welkom te heten. Dat doe ik graag, soms met humor. Het levert vaak korte gesprekjes op. Met mensen die al voor de zoveelste keer komen bijvoorbeeld. Of die graag vertellen waar ze vandaan komen, “helemaal uit Oostende, meneer”. Of met rokers die nog snel een sigaret willen opsteken. Verder beantwoord ik vragen, zoals over rolstoelen, mondmaskers, QR-codes en toiletten.

Als er niet veel bezoekers tegelijk aankomen, verwijs ik naar de ingang met draaideur. Zo blijft het binnen warmer. Wanneer er veel tegelijk aankomen schakel ik over op twee ingangen, zodat de medewerkers van de QR- en kaartcontroles het publiek snel kunnen bedienen. Al met al voel ik me meer gastheer dan portier. En bij thuiskomst is er altijd wel een leuk verhaal te vertellen!

Voor en na mijn dienst kom ik de andere medewerkers tegen. Allemaal jonge, positieve, 'handen uit de mouwen' types. Ook zij dragen bij aan een aangename werksfeer. Ik blijf het werk voorlopig doen!

Fred (74) werkt als portier via 65plus. Hij is econoom en heeft een mooie carrière achter de rug.