Column Wies Verbeek voor Uitzendbureau 65plus

Het liefst zou journalist en redacteur Wies Verbeek (55) over twintig jaar nog net zo fit en vitaal willen zijn als nu. Op haar website BLOW.nl neemt ze haar lezers mee in het 'healthy aging' en stelt ze diverse onderwerpen aan de kaak die hiermee gepaard gaan. Want hoe doe je dat, een beetje leuk ouder worden? 

Een van die onderwerpen is een 'fitte geest'. Hierbij behandelt Wies onderwerpen als stress, mediteren, sporten, maar ook werk. Werk kan namelijk veel levensplezier geven en kan daarmee een bron van gezondheid zijn. Ook de cijfers van het CBS liegen er niet om: mensen die betaald werk hebben, blijken over het algemeen gezonder te zijn dan mensen zonder werk. Genoeg redenen om op alle leeftijden bezig te blijven. Maar wat levert een mix aan leeftijden op de werkvloer nou precies op? Wies vertelt het!

Column Wies Verbeek: Waarom 50-plussers zo belangrijk op de werkvloer zijn

Zaaien en oogsten

Soms kan ik me niet voorstellen dat ik tot de groep ‘oudere’ werknemers behoor. Wat is er gebeurd? Ik zie me nog zenuwachtig bij het kopieerapparaat staan bij het reclamebureau waar ik begon. En nu ben ik opeens degene die leiding geeft, die precies weet hoe de hazen lopen, die snel en efficiënt iets afhandelt.

"Ik begin net lekker op dreef te komen"

Maar om nou te zeggen dat ik ‘over the hill’ ben als het om werken gaat, nee. Sterker nog: ik begin net lekker op dreef te komen. Juist nu kan ik succes boeken met alle ervaring die ik heb opgedaan. Juist nu ben ik interessant voor opdrachtgevers. Juist nu weet ik waar ik goed in ben en wat ik het liefste doe. Lange tijd is er gezaaid en nu kan er geoogst worden.

Goede mix

Ik begrijp dan ook niet waarom 50-plussers niet meer vertegenwoordigd zijn op de werkvloer. Inmiddels is meer dan de helft van de volwassen bevolking ouder dan vijftig, dat zie je niet terug op de werkvloer. En dat terwijl 50-plussers een flinke dosis levens- en werkervaring meenemen, wat van zo’n grote betekenis kan zijn binnen het bedrijf.

"Iedere leeftijdsgroep heeft z’n kwaliteiten, als je die goed mixt krijg je volgens mij de beste resultaten."

Het zijn de vooroordelen over 50-plussers die nog steeds roet in het eten gooien. Vijftigplussers zouden minder efficiënt, minder productief of langzamer zijn. Maar die gedachten vind ik zo achterhaald. Neem het snel kunnen schakelen, precies weten hoe iets werkt, durven en kunnen beslissen op ervaring, weten waar je talenten liggen, loyaal zijn en ga zo maar door. Daarmee zeg ik niet dat oudere werknemers beter zijn dan jongere. Jongere werknemers hebben andere voordelen, pakken graag nieuwe taken aan, zijn gretig om ervaring op te doen en zijn op bepaalde gebieden sneller dan ouderen, zeker als het gaat om social media. Zo heeft iedere leeftijdsgroep z’n kwaliteiten, als je die goed mixt krijg je volgens mij de beste resultaten.

De cijfers liegen er niet om

Gelukkig stijgt het aantal werkende 55- tot 65-jarigen én 65-plussers de laatste jaren al sterk. Ook andere cijfers liegen er niet om. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau vindt ruim driekwart (77 procent) van de werkgevers dat hun oudere werknemers het net zo goed doen op de werkvloer als hun jongere personeel. Bijna één op de acht (12 procent) vindt zelfs dat ouderen beter functioneren dan jonge medewerkers.

"Dus werkgevers, maak lekker gebruik van die zogenaamd ‘oudere’ werknemers: daar boek je alleen maar succes mee!"

Uitblinkers

Iets wat volledig aansluit bij deze gedachtengang is The Experience Award, een nieuw initiatief van een groep loopbaancoaches, recruitmentbureau’s en HR managers die pleiten voor een betere leeftijdsverdeling op de werkvloer. Door middel van het uitreiken van een prijs voor een 50-plusser die uitblinkt in zijn of haar werk, willen ze laten zien hoe waardevol vijftigplussers kunnen zijn. Vooral op het gebied van innovativiteit, productiviteit, flexibiliteit, arbeidsethos en inspiratie. Ken je een collega of kennis die om wat voor reden dan ook uitblinkt in haar/zijn werk, nomineer haar/hem dan vooral. Laat maar zien waartoe die 50-plussers in staat zijn!

Wies Verbeek