De kracht van senioren benutten? Expert Annet de Lange vertelt je hoe

"Er bestaan nog altijd negatieve – en niet correcte – stereotypen over vijftigplussers", vertelt Annet de Lange, professor ‘Succesvol ouder worden in werk’ aan de Open Universiteit. "Ze zouden langzamer zijn, vaker ziek en minder ‘return on investment’ leveren. Tegelijkertijd is bekend dat senioren veel relevante werk- en levenservaring meebrengen en veelal zeer gemotiveerd zijn om door te werken. Zeker in tijden van personeelskrapte is het dus van belang om hen bij het arbeidsproces te blijven betrekken."

De kracht van senioren benutten? Expert Annet de Lange vertelt je hoe

Hoog tijd om de kracht van senioren te benutten dus. Maar hoe doe je dat? Annet de Lange deelt drie inzichten.

1. Kijk verder dan de kalenderleeftijd

Het is belangrijk om de verschillende definities voor leeftijd te onderscheiden. Want op werkgebied bestaan die:

  • Organisatie-leeftijd: Hier gaat het om iemands werkervaring. Is de medewerker bijvoorbeeld gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen, of staat zijn ontwikkeling al een tijdje stil?
  • Leefsituatie-leeftijd: Heeft iemand naast het werk nog (mantel-)zorgtaken? Dat kan ertoe leiden dat de inzetbaarheid van een medewerker afneemt. Met de toenemende vergrijzing gaat dat de komende jaren steeds meer een thema worden.
  • Functionele leeftijd: de fysieke en mentale gezondheid. Je kunt niet zeggen dat een werknemer met een chronische ziekte per definitie geen duurzaam werkvermogen heeft, maar bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of kanker bijvoorbeeld kunnen de inzetbaarheid wel verminderen.
  • Psychosociale leeftijd: welke denkbeelden heeft iemand zelf over ouder worden? Ook input vanuit de omgeving heeft invloed op deze inschatting.

Annet de Lange: "Deze leeftijd-soorten bieden allerlei aanknopingspunten om de duurzame inzetbaarheid van een werknemer te benutten en bevorderen."

2. Benut het werkvermogen optimaal door een breed hr-aanbod

Er moet aandacht besteed worden aan de verschillende behoeften van senioren op de werkvloer, stelt Annet de Lange. "Als werkgever zou je gesprekken moeten voeren met vijftigplussers binnen je bedrijf. Houd de bovenstaande leeftijdsdefinities hierbij in gedachten en heb het over hun situatie en behoeften."

Daarnaast moet het hr-aanbod ingespeeld zijn op senioren, en er moet gezorgd worden dat zij dit goed weten te vinden en te gebruiken: "Een breed hr-aanbod bevat onder andere interventies gericht op het ontzien en behoud van medewerkers. Parttime werken is daar onderdeel van en is vooral nuttig voor mensen die een verminderd werkvermogen hebben, bijvoorbeeld door mantelzorgtaken naast het werk. Zo gaat het Radboudumc met oudere werknemers in gesprek over de vraag hoe zij fysiek en mentaal fit kunnen blijven en een goede balans tussen werk en privé kunnen behouden. Dat soort initiatieven juich ik toe."

3. Bevorder duurzame inzetbaarheid door voldoende ontwikkelkansen

"Om inzetbaar te blijven is het belangrijk dat mensen, senioren in het bijzonder, zich blijven ontwikkelen. Mentale veerkracht en cognitieve flexibiliteit kun je namelijk trainen door uit je comfortzone te komen, door iets nieuws te leren."

Hierbij is een rol voor werkgevers weggelegd. "Dit kan door kansen te bieden om iets nieuws te proberen, maar ook door in gesprek te gaan over ontwikkeling en vitaliteit." Stel vragen als:

  • Hoe zit je fysiek en mentaal in je werk?
  • Heb je behoefte aan coaching om mentaal of fysiek fit te blijven?
  • Kijk ook naar de toekomst: welke skills zijn er dan nodig? Is het tijd om iets bij te gaan leren?

"In de huidige arbeidsmarkt volgen ontwikkelingen elkaar snel op en ik voorspel dat de arbeidsmarkt steeds meer op skills gebaseerd zal zijn en niet zozeer op ervaring. Daar moeten we mee leren omgaan."

Bron: UWV