Ben jij als hospitality medewerker ook niet te stoppen?

'Hermine met pensioen? Dat gaat ze nog niet doen!’ staat op de taart die Hermine van haar werkgever krijgt op het moment dat zij met pensioen mag. Want Hermine gaf onlangs aan dat ze graag nog wil blijven. En met haar werken nog vele AOW-gerechtigden door én willen steeds meer senioren betaald bezig blijven. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft werkgevers daarom tips en inspiratie om in gesprek te gaan met collega’s die de pensioenleeftijd naderen. Het verhaal van Hermine is hier onderdeel van.

Ben jij als hospitality medewerker ook niet te stoppen?

Hermine is niet te stoppen

"Wij droomden ervan om na ons pensioen samen te reizen en fietsen. Dat lukte niet door de spierziekte van mijn man. Gelukkig had ik al mooi werk. Toen dacht ik: waarom blijf ik hier niet in het hotel werken?" Zo gezegd, zo gedaan. Hermine ging het gesprek met haar leidinggevende aan en is blijven werken. Ook na het bereiken van de AOW-leeftijd. Hoe je het ook wendt of keert: Hermine is niet te stoppen.

"Daar waren we positief en verrast over", vertelt haar leidinggevende Githa van Vilsteren. "Hermine is altijd vrolijk, werken met haar is heel fijn. Hoe mooi is het dan om te horen dat wij als werkgever zo’n fijne plek hebben gecreëerd dat zij, zelfs als het niet meer hoeft, bij ons wil blijven? Dat is toch het grootste compliment dat je als werkgever kunt krijgen?"

Van alle markten thuis

Hermine is van alle markten thuis. Zo is ze verantwoordelijk voor de administratie, maar "ze doet zoveel meer dan dat", vertelt Githa. "Hermine helpt bij de Green Key-certificering en maakt onze stagiairs en nieuwe medewerkers wegwijs in het hotel." "Dat vind ik gewoon erg leuk om te doen. En het geeft me nieuwe inzichten", aldus Hermine.

Voorlopig is Hermine nog wel bij hotel De Wilmersberg te vinden. "Zolang ik het naar mijn zin heb, ben ik niet van plan te stoppen. Ik draag hier echt iets bij. En ik moet zeggen: als ik werk, loopt ook thuis alles op rolletjes."

Ga in gesprek

Vervalt de arbeidsovereenkomst van jouw medewerkers als zij de AOW-leeftijd bereiken? Dat betekent niet meteen dat mensen niet meer willen werken. Want sommige werknemers zijn niet te stoppen. Kijk maar naar Hermine. Door in gesprek te gaan, kun je nagaan welke wensen en dromen werknemers nog hebben. "Ik raad dat iedereen aan", zegt Githa. "Naast dat het erg leuk is om over toekomstplannen van werknemers te horen, kun je als werkgever mogelijk ook nog iets betekenen."

Hermine tipt: "Geef AOW’ers de flexibiliteit die zij nodig hebben, want die krijg je altijd terug. En zorg dat mensen zich gehoord en gezien voelen." Githa voegt daar nog aan toe: "Durf het gesprek aan te gaan. Dat geldt voor werkgevers en werknemers. Heel veel werkgevers staan ervoor open als je wilt doorwerken na je pensioen. Daar ben ik van overtuigd."

"Liever te druk dan te rustig"

Ook via 65plus werken heel wat AOW-gerechtigden bij onze opdrachtgevers binnen de hospitality. Zo werkt Herma als cateringmedewerker bij het Science Park in Amsterdam. Hier verzorgt ze de lunch, koffie en thee, zorgt ze ervoor dat alle automaten schoon zijn en dat alles nog voldoende op voorraad is. "Het is een leuke baan en ‘t geeft mij energie, en daar doe je het als 65-plusser ook voor." Daarnaast werkt Joke via 65plus als receptioniste bij Caterpillar: "Ik zeg altijd: je bent zo oud als je je voelt. Werken via 65plus zorgt ervoor dat ik me jong voel. Ik vind het leuk om actief bezig te zijn en wil echt iets toevoegen aan het bedrijf. Ik heb het liever te druk dan te rustig."

Ook niet te stoppen?

Wil jij als 65-plusser ook graag aan de slag als hospitality medewerker, bijvoorbeeld als gastheer/gastvrouw of baliemedewerker? Of past een baan als cateringmedewerker, receptionist, portier of suppoost beter bij jou? Bij 65plus kun je aan de slag binnen uiteenlopende hospitality functies. Wij hebben namelijk meer dan genoeg opdrachtgevers die graag jouw levenservaring en expertise op de werkvloer willen hebben. Kijk vooral even tussen onze vacatures! Ben je een werkgever met behoefte aan hospitality personeel? Lees hier alles over de mogelijkheden.

 

Bron: Hospitality Management