Sommige werknemers zijn niet te stoppen

"We moeten onze senioren weer meer leren waarderen", zegt Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en viceminister-president. "Wij willen tegen werkgevers gaan zeggen: je hoeft je werknemers van 66 of 67 niet te ontslaan. Zorg dat je de ervaring die mensen met zich meebrengen bij je houdt."

Sommige werknemers zijn niet te stoppen

Waardevolle werknemers

Binnen nu en 7 jaar zal maar liefst 1 op de 10 werknemers in Nederland met pensioen gaan. Daarmee verliest Nederland een waardevolle groep werknemers. En dat in een zeer krappe arbeidsmarkt. Hoewel iedereen na een lange loopbaan van het pensioen mag genieten, zijn er ook werknemers die helemaal niet willen stoppen. Iets wat wij als uitzendbureau voor AOW-gerechtigden al sinds 1975 ervaren. Om werkgevers aan te sporen het gesprek over doorwerken na de AOW aan te gaan, start het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met voorlichting. Want ‘sommige werknemers zijn niet te stoppen’.

Groot arbeidspotentieel

Deze uitspraak wordt concreet als je naar de cijfers kijkt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 4 op de 10 AOW’ers wel weer betaald willen werken. Voor werkgevers die verder kijken dan de AOW-leeftijd is hiermee een groep van 200.000 ervaren werknemers beschikbaar. Het is daarom belangrijk om met gemotiveerde werknemers in gesprek te gaan over langer doorwerken. Zo behouden bedrijven kennis en ervaring en kan er worden gezorgd voor kennisoverdracht. 

Minister Van Gennip: "Werknemers die na de AOW willen doorwerken zijn enorm waardevol. Zij bieden werk- en levenservaring aan bedrijven en dragen nog steeds bij aan de samenleving. Het is een win-winsituatie. Daarom roep ik organisaties op om met werknemers die willen werken na hun AOW in gesprek te gaan."

Zij die door willen werken, zullen volgens Van Gennip dus meer ruimte moeten krijgen van werkgever en overheid om dat te doen. Het CDA van de bewindsvrouw stelt in het nieuwe verkiezingsprogramma voor om het mogelijk te maken voor dit soort werknemers om later in AOW op te nemen, om vervolgens een hoger maandbedrag te ontvangen. Voor de minister is dit eveneens een optie, maar ze benadrukt dat dit plan eerst uitgewerkt zal moeten worden.

Campagne

Dat het bereiken van de AOW-leeftijd niet automatisch betekent dat werknemers niet meer willen werken moge duidelijk zijn. Om dit extra onder de aandacht te brengen geeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkgevers tips en inspiratie om in gesprek te gaan met collega’s die de pensioenleeftijd naderen. Ben je direct overtuigd van de voordelen van het behouden van senioren bij jou op de werkvloer? Of heb je (bijna) de AOW-leeftijd bereikt en wil je doorwerken? Bekijk dan de mogelijkheden via 65plus!

Bron: Rijksoverheid, NPO Radio 1