Gelukkig nieuwjaar én een gelukkige werkomgeving!

Het nieuwe jaar staat alweer voor de deur. Mocht één van je goede voornemens nu draaien om het creëren van een fijnere werkomgeving voor jezelf en je werknemers, dan is dit een goed artikel om even door te nemen. Wij vertellen je namelijk hoe je dit kunt doen door middel van duurzame inzetbaarheid.

Gelukkig nieuwjaar én een gelukkige werkomgeving!

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid biedt veel voordelen, of dit nu voor werkgevers, werknemers of de maatschappij is. Dit houdt namelijk in dat iemand blijft werken totdat hij/zij met pensioen gaat (en misschien nog daarna!). En dan niet met tegenzin, maar met volle energie en motivatie. Hiervoor moet je als werkgever wel op de hoogte zijn van de kwaliteiten van je werknemers, en hoe je deze het beste kunt inzetten. 

Wat levert het op?

De juiste aandacht voor duurzame inzetbaarheid kan er voor zorgen dat werknemers:

  • breed inzetbaar blijven.
  • minder lichamelijke klachten krijgen.
  • gemotiveerd en betrokken zijn en blijven
  • met plezier hun werk blijven doen.

Tips voor duurzame inzetbaarheid

Dan is natuurlijk de vraag: hoe houd je oog voor dit onderwerp? Hieronder delen we wat tips om tot duurzame inzetbaarheid onder je werknemers te komen. 

  1. Blijf in gesprek en op de hoogte van de ontwikkelingen. Weet wat er speelt! Werk zelf actief aan communicatie door nieuwsbrieven te sturen en bijeenkomsten te organiseren. Ga ook met werknemers in gesprek en plan functioneringsgesprekken in.
  2. Houd rekening met het werkvermogen (de Work Ability Index ofwel WAI) onder je werknemers. Dit gaat over tot in hoeverre zij lichamelijk en geestelijk in staat zijn om hun werk goed uit te voeren.
  3. Stimuleer ontwikkeling, door je werknemers de ruimte te geven om uit te zoeken waar zij nog in willen groeien.
  4. Zorg voor genoeg uitdaging, of dit nu in de functie of de werkzaamheden van je werknemers is.
  5. Zorg voor goede arbeidsomstandigheden (veilig en niet te eenzijdig, niet te veel werkdruk) en een goede werk-privébalans voor je werknemers.
  6. Stimuleer beweging. Zo zorg je er namelijk voor dat je werknemers in goede gezondheid voor je kunnen blijven werken.

Bron: Salaris Vanmorgen