Inclusief werkgeverschap: waarom je het zou moeten nastreven

Diversiteit en inclusie zijn dé termen die de maatschappij aardig bezig houden de laatste tijd. Ook als het gaat over werkgeverschap. Maar wat heb je als werkgever eigenlijk aan inclusief werkgeverschap? Spoiler alert, er zijn een heleboel goede redenen!

Inclusief werkgeverschap: waarom je het zou moeten nastreven

De term inclusief werkgeverschap

De grootste misconceptie is dat je bij inclusief werkgeverschap alleen rekening houdt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen met een beperking. Dat is ook zo, maar inclusief werkgeverschap gaat veel verder. Inclusiviteit betekent niet alleen dat je uitgenodigd wordt voor het feest, maar dat je ook kunt meebeslissen over de muziek, is een veelgebruikt gezegde. Dit betekent voor jou als werkgever dat je een milieu creëert dat voor iedereen veilig voelt en waar iedereen bij hoort. Man, vrouw, non-binair, jong, oud, wit, van kleur... Noem het maar op. 

Wat jij uit inclusief werkgeverschap kunt halen

We zijn kuddedieren en we willen het liefst gaan voor hetgeen wat we al kennen, of wat op ons lijkt. Dat is veilig en gaat vaak ook met bijvoorbeeld minder culturele botsingen gepaard, maar dit zorgt er in combinatie met een krappe arbeidsmarkt wel voor dat je vijver waaruit je kunt vissen vaak erg klein is. Daarnaast is inclusiviteit aantrekkelijk voor potentiële nieuwe werknemers. Maar wist je ook dat een veilige, inclusieve sfeer op kantoor ervoor zorgt dat mensen liever bij je blijven werken, zich minder ziek melden door stress en dat de productiviteit vaak omhoog gaat?

Op naar inclusief werkgeverschap!

Diversiteit op de werkvloer zorgt voor verschillende inzichten, meer kansen en meer synergie. Kortom: het maakt organisaties sterker! Klaar om die eerste stappen richting inclusief werkgeverschap te zetten? Dat kan door bijvoorbeeld 65-plussers in te zetten. Wij bieden onze opdrachtgevers toegang tot een groep medewerkers, die dankzij hun levens- en werkervaring van grote meerwaarde zijn. Meer weten over het flexibel en duurzaam inzetten van senioren? Dat lees je hier. Wil je eerst meer lezen over inclusief werkgeverschap? Lees dan het artikel van de NBBU.