Interview met het Noordhollands Dagblad: “Stilzitten is niks voor mij”

Wij ervaren het al sinds de start van 65plus, in 1975: het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd is voor veel ouderen absoluut geen reden om achter de geraniums plaats te nemen of zich fulltime op een hobby te storten. Het aantal AOW'ers dat blijft werken stijgt ieder jaar weer. Noordhollands Dagblad journalist Nikki Butter ging in gesprek met onze marketing manager Bart en een aantal van de werkende AOW'ers die via ons aan de slag zijn.

Interview met het Noordhollands Dagblad: “Stilzitten is niks voor mij”

Fitter oud

"Mensen worden fitter oud", verklaart Bart. "Ze voelen zich vaak nog te goed om met een afstandsbediening in hun hand op de bank neer te ploffen en zoeken naar een bezigheid. Steeds vaker in het werkveld." Ook vanuit de opdrachtgevers komt er steeds meer vraag. "Bepaalde opdrachtgevers hebben zelfs een voorkeur voor AOW-gerechtigden."

Financiële aanvulling

De motivaties om aan de slag te blijven verschillen. Zo staat contact met mensen hoog op hun lijstje, maar ook een invulling van vrije tijd of het overdragen van kennis. Voor het geld doen de meesten het niet. Pas op de laatste plaats komt de financiële aanvulling, blijkt uit onderzoek. Bart gelooft echter dat deze laatste reden de afgelopen jaren wel een steeds belangrijkere motivatie is geworden. "Zo’n bijbaan blijkt tijdens jaren van inflatie toch ook een heel welkome aanvulling op het beperkte AOW-pensioen."

Uitzendkracht Will

Onze uitzendkracht Will (78) uit Krommenie doet haar verhaal in de krant. Ze is nooit gestopt met werken. "Toen ik de 65 naderde, werd duidelijk dat het niet voor mij was weggelegd om stil te gaan zitten. Mijn werkgever dacht hier net zo over en besloot te zoeken naar een manier om me in het bedrijf te houden. Ze namen contact op met Uitzendbureau 65plus om een structuur te bedenken waarbij ik werkzaam kon blijven. Inmiddels werk ik alweer meer dan tien jaar als gepensioneerd gastvrouw."

"Op werk een praatje maken met oude collega’s en de jongere generatie iets leren is een leuke invulling. Ik ben voorlopig dan ook nog niet van plan om te stoppen. Al vind ik het wel gek dat ik straks op mijn tachtigste nog kan zeggen dat ik naar m’n werk ga. Mensen zullen wel denken dat ik niet goed bij mijn hoofd ben. Maar zolang ik me goed voel en er zin in heb, ga ik lekker door."

Uitzendkracht Valeria 

Ook een andere 65plus uitzendkracht, de 68-jarige Valeria uit Monnickendam, zag als een blok op tegen haar pensioen, omdat ze bang was structuur en contact met mensen te verliezen. Als oplossing heeft ze nu maar liefst twee bijbaantjes: als klantenservicemedewerker en gastvrouw. "Ik kon helaas niet bij het bedrijf blijven waar ik destijds werkte, dus ik ben op zoek gegaan naar een andere oplossing. Via het uitzendbureau kwam ik een vacature tegen als klantenservicemedewerker bij Guidion, een technisch installatiebedrijf. De rest van de werknemers is vrij jong, maar juist die combinatie is geweldig. Ik kan mijn kennis delen met jongere collega’s en zij helpen mij weer. De sfeer is fantastisch."

"Daarnaast werk ik een à twee keer per maand als gastvrouw bij de Museum Plus Bus. Daar verwelkom ik groepen ouderen die met de bus een uitje hebben naar een museum in Amsterdam. Het voelt echt als een cadeautje dat ik op deze manier kan blijven werken. Het geeft mij structuur en geluk. Voorlopig ga ik dan ook echt niet stoppen; daar ben ik nog veel te fit voor."

Bron: Noordhollands Dagblad