Krapte op de arbeidsmarkt: genoeg kansen voor AOW’ers

Plus Online schreef een artikel over de arbeidsmarkt en de rol van AOW'ers: "Nog nooit was de roep om ouderen op de arbeidsmarkt zó groot. Voor AOW’ers die door willen werken, liggen de kansen voor het oprapen."

Krapte op de arbeidsmarkt: genoeg kansen voor AOW’ers

Een perfecte illustratie van het huidige personeelstekort was een oproep van een Albert Heijn-filiaal: Opa’s en oma’s gezocht. “Ben je nog jong van lijf en leden én van geest? Dan zijn we op zoek naar jou!” Corry Kapteijn (71) ging na de oproep aan de slag, vertelt ze aan het Algemeen Dagblad. Ze gaat twee ochtenden in de week werken, maar niet in dezelfde uren als haar kleinzoon. “Ik begin met vakken vullen en daarna ga ik misschien wel achter de kassa.” 

Beroepsgroepen

De beroepsgroepen waarin relatief veel mensen op hoge leeftijd aan het werk zijn, zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de beeldende kunst (25 procent), chauffeurs (15 procent), meubelmakers, kleermakers en stoffeerders (14 procent). Ook in onderwijs is veel vraag naar senioren. In 2020 werkten er ruim 3300 gepensioneerden op basisscholen. Ze stonden voor de klas of hielpen bij ondersteunende taken. Een deel van de AOW’ers echter kiest weer een heel ander pad: zij gaan ondernemen en kiezen voor een eigen bedrijf. 

300.000 werkende AOW’ers

Het aantal AOW’ers met een betaalde baan groeit. In 2020 waren het er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 300.000, dat is 3,3 procent van alle werkenden. Van de werkende 65-plussers is één op de tien een 75-plusser. Dit zijn vooral mannen en bijna de helft van deze krasse knarren werkte minder dan twaalf uur per week. 

Waarom weer aan de slag? 

Volgens jaarlijks onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Tilburg University in samenwerking met Uitzendbureau 65plus blijkt ‘bezig zijn’ naast de financiële kant van het verhaal, de belangrijkste reden van gepensioneerde uitzendkrachten om weer aan het werk te gaan. “Het leuke is dat de mensen waar ik kom dankbaar zijn, wat mij een goed gevoel geeft aangezien ik zo nog wat voor de maatschappij kan betekenen.” Veel 65-plussers werken door voor hun plezier en voor de sociale contacten.

Daarnaast onderstreept verouderingswetenschapper David van Bodegom dat doorwerken ook goed is voor lijf en leden: “Mensen beseffen niet altijd dat werken een bron van gezondheid kan zijn, ook na je 65e kan werk veel levensplezier geven.” Werken zorgt voor een mooi extraatje op de rekening en het is leuk om in je vakgebied actief te blijven, of om nog in een héél ander vakgebied rond te kunnen kijken. Bij Rensa Family Company bijvoorbeeld, is de achtergrond van gepensioneerde chauffeurs zeer divers. “We hebben een oud-politieagent, een timmerman, een voormalig bedrijfsleven.”

Werkgever zijn positief 

Maar liefst 40 procent van de werkgevers heeft ervaring met het inzetten van gepensioneerd personeel, zo blijkt uit onderzoek van hoogleraar ouderen en arbeidsmarkt Kène Henkens. Driekwart van de werkgevers is positief over de gepensioneerde arbeidskrachten. Het gaat om medewerkers met vaak zeer gespecialiseerde kennis en veel ervaring, die bovendien goed gemotiveerd zijn. AOW’ers zitten veelal in een stabiele levensfase, zijn loyaal en enthousiast. Bovendien is het relatief goedkoop omdat je als werkgever minder premies hoeft af te dragen. 

Ook aan de slag?

Bent u na het lezen van het artikel van Plus Online enthousiast geworden om ook aan de slag te gaan? Bekijk alle vacatures of schrijf u direct in. Op het moment dat uw profiel en arbeidswensen aansluiten op onze vacatures en eisen van onze opdrachtgevers, nemen wij contact met u op.

Bron: Plus Online