Kwart gepensioneerden wilt terugkeren op werkvloer!
Je leest het overal: de krapte op de arbeidsmarkt is nijpend. Extra zonde dus dat veel werkgevers de groeiende groep gepensioneerden over het hoofd ziet. Vooral nu uit onderzoek blijkt dat maar liefst een kwart van de gepensioneerden wel wil terugkeren naar de arbeidsmarkt. Radio 1 ging in gesprek met NIDI-onderzoeker Hanna van Solinge.
Verrast
Hanna van Solinge vertelt: "We zijn wel verrast door het hoge aantal dat door wil werken, vooral gezien de stijging van de pensioenleeftijd en de weerstand daarop". Bovendien blijkt uit het onderzoek dat men niet wil doorwerken voor het geld. "Senioren vinden het vooral belangrijk dat het werk leuk is. Dat heeft onder andere te maken met zingeving en sociale contacten."
Hr-beleid
"Bedrijven zijn ook steeds meer ingericht op het behouden van AOW-gerechtigde medewerkers. Voorheen werd er vooral energie gestopt in het behouden van medewerkers tót het pensioen of het aantrekken van senioren tot de AOW-leeftijd. De laatste tijd, zeker omdat er steeds meer sectoren in de problemen komen met hun primaire bedrijfsvoering door personeelstekorten, wordt er ook aandacht besteed aan het aantrekken van AOW'ers. Hanna van Solinge adviseert bedrijven al ruim voor de AOW-leeftijd met elkaar in gesprek gaan. "Systematisch hr-beleid in plaats van een ad hoc aanpak."
De feiten
Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 200.000 65-plussers heel makkelijk over de streep zijn te trekken om weer aan de slag te gaan. Daarnaast stelt het onderzoek dat werkgevers dit onbenutte potentieel laten liggen, omdat het aannemen van gepensioneerden vaak nog taboe is. Ook zijn er praktische obstakels, zoals het feit dat gepensioneerden vaak geen voltijdse functies vervullen. Toch zijn senioren van onschatbare waarde door bijvoorbeeld hun kennis over te brengen op jongere werknemers, of door in te springen tijdens ziekte.
De belangstelling van AOW'ers voor doorwerken is niet nieuw. De afgelopen jaren was al een stijging te zien in de arbeidsparticipatie onder pensioengerechtigden. In 2022 steeg het percentage werkende 65 tot 75-jarigen van 14,1% naar 17,1% (CBS). Dat zijn 333.000 werkenden op een totaal van 1,9 miljoen. Onder 67-jarige mannen ligt het percentage dat doorwerkt hoger. Bijna drie op de tien was eind vorig jaar nog in touw voor een betaalde baan. Eind 2021 was dat 21,7% en en tien jaar geleden 17,6%.
Meer lezen?
Luister het hele interview met Hanna van Solinge. Daarnaast schreef zij een column voor ons over het belang van doorwerken na de pensioenleeftijd.
Bron: NPO Radio 1 en Business Insider