Mentaal bezig blijven na je 65e: zo doe je dat volgens Dick van Peer

Het bereiken van de AOW-leeftijd: voor zo'n 25% van de AOW'ers staat dat niet gelijk aan stoppen met werken. Zo ook voor Dick van Peer (74), die tijdens zijn pensioen een bedrijf opzette. Hij wilde naar eigen zeggen alleen helpen bij het opzetten, maar dit liep een beetje uit de hand. 

Mentaal bezig blijven na je 65e: zo doe je dat volgens Dick van Peer

Lesgeven op de universiteit

Dick heeft hiervoor lange tijd gewerkt als hoofddocent orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op zijn zestigste vroeg hij zich af of hij nog wel de nodige motivatie had om les te blijven geven. "Ik vond het leuk om onderwijs te geven tot het moment dat ik me realiseerde dat de studenten niet jonger werden, maar ik steeds ouder." Daarnaast vond hij dat studenten steeds meer aan docenten gingen trekken en dit begon hem tegen te staan. 

Een eigen bedrijf

Om die reden besloot Dick om op zijn 62e uit het onderwijs te stappen. Op advies van een vriend nam hij de tijd om na te denken over wat hij hierna wilde gaan doen. Hij kwam een advocaat tegen die voor zichzelf wilde beginnen, omdat ze haar ideeën niet kwijt kon bij haar huidige werkgever. Hier begon het idee voor onderneming VANHETRECHT, het bedrijf dat zich bezighoudt met het arbeidsrecht en het gezondheidsrecht. 

Wat ze doen

Dick en zijn compagnon hebben de perfecte verdeling van de werkzaamheden gevonden; zijn compagnon neemt het wettelijke gedeelte voor haar rekening, terwijl hij de boodschap goed overbrengt naar de klant. Samen adviseren ze gezondheidsinstellingen en non-profit organisaties. 

Ook nog tijd voor hobby’s

Dick schrijft voor zijn werk, maar ook in zijn vrije tijd. Zo schrijft hij gedichten en heeft hij de bundel 'Dakloos denken' uitgebracht onder het pseudoniem Gieser Wildeman. Een volgende bundel zou volgens hem zomaar op de planning kunnen staan. Zijn advies? "Blijf als 65-plusser vooral mentaal bezig. En blijf vooral stippen aan de horizon zetten."

Bron: ABP