Onderzoek: jonge recruiters zien senioren vaak over het hoofd

Veel 55-plussers, waaronder AOW-gerechtigden, hebben last van leeftijdsdiscriminatie. Uit recentelijk Brits onderzoek blijkt dat een opvallende oorzaak te hebben: jonge recruiters zien senioren vaak over het hoofd bij de bemiddeling. Meer weten over dit onderzoek? Lees het hier. Ook geven Lisa Martens, Vestigingsverantwoordelijke bij 65plus en onze HR Manager Jelle Kuijs een reactie op dit nieuws.

Onderzoek: jonge recruiters zien senioren vaak over het hoofd

Moeilijke positie op de arbeidsmarkt

Discriminatie op de arbeidsmarkt is er helaas in allerlei vormen. Gelukkig is hier met toenemende mate aandacht voor. Ook leeftijdsdiscriminatie wordt steeds meer onder de loep genomen. Zo laat nieuw Brits onderzoek van 55/Redefined onder andere de oorzaak zien van leeftijdsdiscriminatie: de leeftijd van de beslissers over werving en selectie. Recruiters kiezen namelijk vaker kandidaten van hun eigen leeftijd. Aangezien de meeste personen in dit beroep relatief jong zijn, houdt dit de moeilijke positie van senioren op de arbeidsmarkt in stand.

De cijfers

Uit het onderzoek bleek daarnaast dat slechts een kwart (24%) van de meer dan 200 ondervraagde HR-professionals tussen de 25 en 30 jaar zeer bereid of gemotiveerd is om werknemers van boven de 55 jaar te werven. Ter vergelijking: van de HR-professionals tussen de 46 en 50 jaar is bijna tweederde (63%) hiertoe zeer bereid of gemotiveerd.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de leeftijdsdiscriminatie ouderen behoorlijk in de weg zit. Van de ruim 250 ondervraagde 55-plussers zei bijna tweederde het gevoel te hebben dat de arbeidsmarkt voor hen ‘gesloten’ was. Drie op de vijf gaf bovendien aan dat het moeilijk was om te solliciteren naar een baan in hun gekozen loopbaan. Lyndsey Simpson, oprichter en CEO van 55/Redefined. "Dit zou wellicht een onbedoeld gevolg kunnen zijn van focus op andere diversiteits- en inclusiekenmerken. Maar in een tijd waarin we allemaal langer leven en werken, is het in ons aller belang om deze oneerlijke en onaanvaardbare discriminatie uit te roeien."

Reactie 65plus

65plus HR Manager Jelle Kuijs reageert op de uitkomsten van dit onderzoek: "Gelukkig weet ons top team van recruiters wel beter! Zij zijn zich als geen ander bewust van de ongekende mogelijkheden die deze doelgroep biedt." Lisa Martens, Vestigingsverantwoordelijke bij 65plus, sluit zich hierbij aan: "Bij 65plus staan we al 46 jaar klaar voor AOW-gerechtigden die willen werken. Ons team, dat bestaat uit twintigers en dertigers, bemiddelt onze senioren iedere dag weer met veel plezier!"

Meer lezen over dit onderzoek?

Lees het gehele artikel en onderzoek hier

Bron: Werf&