Piek in aantal 65-plussers die doorwerken in Spanje

Al sinds 1975 maken wij de ideale match tussen werkzoekende AOW'ers en organisaties uit heel Nederland. Maar wist je dat ze ook in het buitenland geloven in doorwerken na de AOW-leeftijd? Zo is er in Spanje een recordaantal mensen die toch nog niet met pensioen zijn gegaan en door blijven werken. Meer weten over deze ontwikkeling? Lees het in dit artikel.

Piek in aantal 65-plussers die doorwerken in Spanje

Werkende recordbrekers

De temperatuur in Spanje weerhoudt 65-plussers er in ieder geval niet van om door te blijven werken. In het tweede kwartaal van 2023 waren er wel 324.000 mensen van 65 jaar of ouder aan het werk: het hoogste aantal en wel twee keer zoveel als in hetzelfde kwartaal in 2016.

De pensioenleeftijd in Spanje

Anders dan in Nederland, is de AOW-ngerechtigde leeftijd in Spanje niet zo aan verandering onderhevig. Deze leeftijd lag namelijk al op 65 sinds 1919. In 2011 is er wel het één en ander aangepast, sindsdien ligt de AOW-leeftijd namelijk op 67 jaar. In Spanje is echter niets op dit gebied wat het lijkt, er gelden namelijk ook een aantal regels als het gaat om de AOW-leeftijd. In 2016 moest een Spanjaard bijvoorbeeld 36 jaren gewerkt hebben en premie hebben betaald om op zijn of haar 65e met pensioen te mogen gaan. In 2023 is dit 37 jaar en negen maanden. 

De reden voor het record aantal werkenden

Deze regels zouden een goede reden kunnen zijn waarom mensen blijven doorwerken. Ook de actieve pensionering, die het mogelijk maakt om een gedeelte van het pensioen te combineren met een baan, zal hier een rol in spelen.

Ook door blijven werken als AOW-gerechtigde?

Dat kan bij ons! 65plus heeft een heleboel vacatures en opdrachtgevers die zoeken naar 65-plussers die niet kunnen wachten om door te blijven werken. Meer lezen over de situatie in Spanje? Dat kan in dit artikel