Vier 65-plussers over doorwerken na hun pensioen

De statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat de arbeidsparticipatie van 70-plussers sinds 2018 in één stijgende lijn toeneemt. Zo nam tussen 2018 en het eerste kwartaal van dit jaar het aantal werkenden boven de 70 toe van 85.000 naar 127.000 mensen. Maar hoe ervaart deze groep zelf het doorwerken en wat zijn hun drijfveren? EenVandaag interviewde verschillende 65-plussers over hun ervaringen. Zo vertelt Paul: "Gelukkig is de maatschappelijke houding tegenover doorwerken wel wat veranderd. Het wordt gewoner gevonden dat je zegt te blijven werken, mensen reageren veel positiever dan vroeger."

Vier 65-plussers over doorwerken na hun pensioen

‘Ik voel me helemaal niet zo oud’

Paul Schnabel is, net als veel andere 65-plussers, nog aan het werk. Nu werkt hij twee dagen bij de commissie sociale veiligheid en integriteit (CiF). Hiervoor werkte hij onder andere bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en in de Eerste Kamer. "Ik ben nu 75 en het kan prima", vertelt hij. "Ik heb dat met veel leeftijdgenoten gemeen: we zijn verbaasd dat de kalenderleeftijd niet klopt met ons gevoel. Mijn eigen grootouders waren heel anders oud dan dat wij nu zijn."

‘Ik wil gewoon niet achter de geraniums zitten’

Ed Zegers is nog actief als vrachtwagenchauffeur. Zijn kleine periode thuis rondom zijn pensionering beviel hem totaal niet. Samen met zijn vrouw, die door gezondheidsproblemen wel thuis zit, heeft hij besloten weer aan het werk te gaan. “Het is goed voor mijn stemming en ik heb heel veel aan het contact met mijn werkgever.”

‘Inspirerend om met de volgende generatie te werken’

Actrice Jetty Mathurin ervaart nog een ander voordeel van doorwerken. Dat je doorwerkt, zorgt namelijk voor contact met jongere generaties, en daar geniet ze van: "Ik vind het inspirerend om met de volgende generatie te werken. Volgens mij hebben de jonge mensen van nu meer ruimte in hun hoofd, in hun ziel en in hun hart." De actrice stond het afgelopen seizoen in het bejubelde toneelstuk 'The Story of Travis' en speelt in een tv-serie.

‘Ik wil weer onder de mensen zijn’

Rita Pennings is health angel, via Uitzendbureau 65plus, en bezorgt gezonde lunches op basisscholen voor TommyTomato. ''Ik wilde weer iets doen en onder de mensen zijn.'' Ze vind het belangrijk om iets positiefs te doen. '' Hoe we nu correct zo met alles moeten zijn, met het klimaat enzo en dat ik daar mijn steentje aan bij kan dragen vind ik een goeie zaak''. Bekijk hieronder het fragment met Rita Pennings en Catherine Keyl. 

Ook doorwerken?

Wil je, net als Paul, Ed, Jetty en Rita ook doorwerken na je pensioen? Bekijk onze vacatures. Nog meer verhalen lezen? Lees dan het hele artikel van EenVandaag