Doorwerken na de AOW-leeftijd: dit zijn de gevolgen

Bent u er toch nog niet klaar voor om achter de geraniums te gaan zitten? Goed nieuws, dan kunt u namelijk gewoon blijven doorwerken na uw pensioen. Maar voordat u aan de slag gaat, wilt u vast weten wat de gevolgen zijn, bijvoorbeeld voor uw AOW, aanvullend pensioen en loonbelasting. Wij vertellen u er alles over!

Doorwerken na de AOW-leeftijd: dit zijn de gevolgen

Uw AOW verandert niet

U kunt gerust ademhalen, want doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd heeft geen invloed op de hoogte van uw AOW. U krijgt dus, naast uw salaris, gewoon AOW uitbetaald. Wist u namelijk dat de hoogte van de AOW niet afhankelijk is van uw inkomen? Benieuwd naar de hoogte van de AOW in verschillende situaties? De AOW-bedragen vanaf juli 2022 vindt u hier.

Mocht u een AOW-toeslag of AIO-aanvulling krijgen, dan kan doorwerken hier wel invloed op hebben. Komt u met uw inkomen boven het sociaal minimum uit, dan vervallen deze regelingen.

Gevolgen voor het aanvullend pensioen

Ook uw aanvullend pensioen blijft u gewoon ontvangen wanneer u besluit om verder te werken. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het pensioen uit te stellen of om eerst een lagere pensioenuitkering te ontvangen en later een hogere. In deze gevallen wordt uw pensioenuitkering zelfs hoger. 

Huur- en zorgtoeslag

Gezien het recht op huur- en zorgtoeslag (en de hoogte hiervan) afhankelijk is van uw inkomen, kan dit bedrag veranderen als u beslist om langer door te blijven werken. Dit kan betekenen dat u minder toeslagen ontvangt. Benieuwd naar de gevolgen in uw situatie? Dit kunt u makkelijk berekenen via de website van de Belastingdienst.

Belasting & verzekeringen

Als AOW'er moet u, net als de rest van Nederland, gewoon loonbelasting betalen over uw inkomsten. Wel zorgt de afwezigheid van de AOW-premie ervoor dat het belastingtarief lager uitvalt. Zo was het tarief in 2021 19,20% tot €35.942.

Wanneer u meerdere inkomstenbronnen heeft, zoals pensioen en salaris, is het mogelijk dat er door de pensioenuitvoerder en werkgever te weinig belasting wordt ingehouden. Er wordt namelijk vaak geen rekening gehouden met verschillende inkomens. Om hoge belastingaanslagen en verrassingen te voorkomen, kunt u bij 65plus verzoeken om een hoger percentage loonheffing in te houden.

Tot slot bent u als AOW'er niet meer verzekerd voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.

Meer weten over doorwerken na de AOW-leeftijd?

U vindt nog veel meer informatie op de website van Nationale Nederlanden, de Belastingdienst en onze FAQ voor werkzoekenden. Volg ons ook op LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen rondom AOW en doorwerken.