Onderzoek wijst uit: Nederland heeft het beste pensioenstelsel van de wereld

Je leest het goed: het Nederlandse pensioenstelsel staat op nummer 1 van de wereld. Vorig jaar moesten we onze eerste plek nog afstaan aan IJsland, maar dit jaar hebben we ons weer herpakt. Hoe we dat precies hebben gedaan? Dat lees je hieronder.

Onderzoek wijst uit: Nederland heeft het beste pensioenstelsel van de wereld

De beoordeling

Het Amerikaanse adviesbureau Mercer en de beleggersorganisatie CFA Research doen ieder jaar onderzoek naar de pensioenstelsels van 47 landen. In deze 47 landen woont 64 procent van de wereldbevolking. Bij de vergelijking gaat het om de beleggingen van de pensioenfondsen, tot in hoeverre deze op orde zijn en hoe het zit met toezicht. En daarbij kwamen wij, dus als beste uit de test. 

Op de voet gevolgd door Scandinavische landen

Hoewel Nederland als winnaar uit de test kwam, werden we op de voet gevolgd door IJsland en Denemarken. Landen als België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, India, China en de Verenigde Staten deden ook mee. Argentinië had hierbij veruit het slechtste pensioenstelsel. 

En tóch gaat ons pensioenstelsel op de schop

Dit komt doordat de experts van mening zijn dat het hervormde pensioen beter bij de huidige tijd past. Een tijd waarin bijna niemand meer veertig jaar in dezelfde sector werkt en/of een deel zelfs als ondernemer fungeert. Volgens Margaret Franklin, van het CFA Institute, spelen mensen zelf ook een steeds grotere rol in hun eigen pensioen. 

Toch nog even doorwerken?

Heb je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en wil je doorwerken? Dan hebben wij de leukste vacatures voor AOW-gerechtigden. Goed om te weten: je extra inkomsten hebben geen invloed op je aanvullend pensioen.

Bron: nu.nl