Dit zijn de meestgestelde vragen over doorwerken na de AOW-leeftijd

Steeds meer AOW'ers werken door. Wilt u ook aan de slag blijven en wilt u weten waar u rekening mee moet houden? Wij zetten de meestgestelde vragen over werken na de AOW-leeftijd voor u op een rij - uiteraard met onze antwoorden!

Dit zijn de meestgestelde vragen over doorwerken na de AOW-leeftijd

Kan ik blijven doorwerken bij mijn huidige werkgever?

Wist u dat arbeidscontracten in veel gevallen van rechtswege aflopen, zodra u de AOW-leeftijd bereikt? Wilt u doorwerken bij uw eigen werkgever, is het dus handig om dit na te gaan en eventueel nieuwe afspraken te maken. U kunt er ook voor kiezen om uw (uitzend)overeenkomst onder te brengen bij 65plus Professionals om volledig ontzorgd te worden. U kunt hier meer lezen over uw contact na het bereiken van de AOW-leeftijd.

Zijn er zaken die veranderen als ik de AOW-leeftijd bereik en door wil werken?

Heeft u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, maar zijn de spreekwoordelijke geraniums niets voor u? Dan kunt u door blijven werken. Dit kan bijvoorbeeld via uw huidige werkgever of neem eens een kijkje op het banenaanbod van 65plus. Goed om te weten: wanneer u als AOW'er blijft doorwerken, verandert er een aantal zaken:

  • Na de AOW-leeftijd bent u niet meer verzekerd voor werkloosheid.
  • Dit geldt ook voor arbeidsongeschiktheid. Als u werkloos of arbeidsongeschikt wordt valt uw inkomen dus weg. Uiteraard blijft u dan wel uw AOW en aanvullend pensioen ontvangen.
  • Daarnaast blijft u verzekerd voor de Ziektewet, maar vanaf de AOW-leeftijd krijgt u bij ziekte maximaal 13 weken doorbetaald. Onder de AOW-leeftijd is dit maximaal 2 jaar.

Heeft doorwerken invloed op mijn AOW en aanvullend pensioen?

Zeker niet. De AOW-uitkering blijft altijd gelijk, ongeacht hoeveel of hoelang u doorwerkt. Ook het aanvullend pensioen verandert niet als u blijft werken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. 

En hoe zit het met loonbelasting?

De loonbelasting blijft u betalen. Wat wel verandert, is de loonheffingsschaal. De loonbelasting die u betaalt wordt hierdoor lager na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

Meer weten over doorwerken na de AOW-leeftijd?

U vindt nog veel meer vragen én antwoorden in onze FAQ voor werkzoekenden. Volg ons ook op LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen rondom AOW en doorwerken. 
 

Bron: Rijksoverheid en Belastingdienst