Hosselen: een nieuwe manier van werken

De klassieke baan van 9 tot 5 verdwijnt langzaamaan naar de achtergrond. Steeds meer mensen zijn aan het ‘hosselen’. Zij hebben meerdere parttime banen die samen een volledige baan maken. Lees er hier meer over!

De definitie ‘hosselen’ is afkomstig uit het boek ‘Ga hosselen’ van schrijver Jeanine Schreurs. Scheurs gebruikt die term om een nieuwe manier van werken – of een nieuwe manier van leven – aan te duiden. Mensen die hosselen verdienen hun geld met verschillende klussen, zoals het verhuren van een slaapkamer, het uitlenen van de auto, tussen de middag oppassen op andermans kinderen en het uitvoeren van freelance ontwerpopdrachten. Kortom: alle klussen waarmee je geld verdient en wat bij elkaar genoeg oplevert om de maandelijkse vaste lasten te betalen.
 

Ontstaan van de term ‘hosselen’

Scheurs bedacht de term omdat ze zelf ook hosselt. Zo is ze naast schrijver directeur van een stichting, geeft ze trainingen en workshops, verkoopt ze publicaties, verhuurt ze een studio en doet ze onderzoekswerk. Ze begon te hosselen in het jaar 2000, toen ze vanwege een ziekte haar baan verloor. Aan De Ondernemer vertelt ze: “Geen bewuste keuze, maar dat is bij de meeste hosselaars het geval: ze worden door omstandigheden gedwongen om de dingen anders te gaan doen en hun situatie opnieuw te bekijken."
 

Hosselen is van deze tijd

Aan De Ondernemer vertelt Scheurs ook dat hosselen van deze tijd is: “Het aantal vaste banen neemt af en flexwerken neemt toe. Uitkeringen gaan omlaag en het aantal parttimebanen omhoog. Daarbij kijken mensen anders naar werk: het moet leuk zijn, ze willen zichzelf ermee ontwikkelen en iets bijdragen aan de wereld. Ik denk dat deze manier van werken én leven echt iets van deze tijd is.”
 

Risico’s spreiden met hosselen

Maar kun je dankzij hosselen wel genoeg geld verdienen om maandelijks rond te kunnen komen? Volgens Scheurs is het juist verstandig om 'een paar potjes op het vuur te hebben'. “Met hosselen spreid je je risico's. Valt er een inkomstenbron af, dan kan je terugvallen op de andere. Natuurlijk blijft het altijd onzeker, maar zelfs een vast dienstverband is zo zeker niet meer.”
 

Aan het werk via Uitzendbureau 65plus

Heeft u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en wilt u naast uw vrijwilligerswerk en andere soms betaalde klussen aan de slag? Hosselen is niet alleen iets voor mensen die middenin in het arbeidsleven staan: ook senioren kunnen in meerdere parttime banen werken. Bent u op zoek naar een parttime baan, kies dan voor Uitzendbureau 65plus! Wij kunnen mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben, gemakkelijk koppelen aan bedrijven in heel Nederland. Schroom niet en neem contact met ons op!
 

Bron: De Ondernemer