Column 65plus Directeur Ingrid Lingeman: “Zonder de support van onze opdrachtgevers en uitzendkrachten hadden we nooit dit prachtige jubileum bereikt.”

65plus bestaat dit jaar maar liefst 45 jaar! Door alle coronacommotie zouden we dat bijna vergeten. Dat zou jammer zijn, want 65plus kent een rijke geschiedenis, maar ook nog een mooie toekomst.

Over toekomst gesproken: dat is nu net de reden geweest dat ik ooit bij 65plus ben begonnen. Opgericht in 1975 hadden de toenmalige eigenaren al een visionaire pioniersgeest. Men zag in dat Nederland zou ontgroenen en vergrijzen en dat de arbeidsmarkt onder druk zou komen te staan. Deze toekomstvisie had een enorme aantrekkingskracht op mij. Tel daarbij de unieke doelgroep bij op en ik ging 20 jaar geleden het avontuur met volle overtuiging aan, samen met mijn team. En in het ‘samen’ zitten de grootste successen van de afgelopen 45 jaar.

Samen sterker
Het zien van kansen, dat doe je samen. Zo was er in de jaren ’70 bij veel financiële instellingen behoefte aan data typisten. Een enthousiaste opdrachtgever, een pool welwillende 65-plussers en zorgvuldiger planners, met iedereen rond de tafel vielen de puzzelstukje in elkaar en het bleek een match made in heaven. En dan gaat het balletje rollen: steeds meer opdrachtgevers zagen de voordelen van de 65-plussers in. Korte inwerktijden, flexibele inzetbaarheid, veelal langdurig inzetbaar, vitaal en ervaren. Vanaf het millennium ging het dan ook snel bij 65plus. Dat kwam in een stroomversnelling toen we in 2008 onderdeel werden van de Venturion Holding. Onder diens toezicht kreeg 65plus een enorme impuls om door te kunnen investeren en te groeien. En zo zie je maar weer: samen sta je sterker.

De teamspirit zit er bij 65plus dus altijd flink in. Zo hebben we ook een aantal duurzame partners, zoals de 10-jarige samenwerking met de Hogeschool Arnhem Nijmegen en Tilburg University om de duurzame inzetbaarheid van AOW-gerechtigden in Nederland te onderzoeken.

Stilzitten is achteruitgang
Uitzenden staat gelijk aan flexibiliteit en dat betekent continu meebewegen met de markt. Niet gek dat wij daarom diverse veranderingen doormaakten. Een mooi voorbeeld is het specialiseren.  Voornamelijk onderwijsfuncties en banen ‘op de weg’ vielen goed in de smaak bij de 65-plussers en ook voor werkgevers uit deze branches zijn senioren een welkome en waardevolle toevoeging op de werkvloer. En daar waren onze specialisaties geboren. Daarnaast werden we een specialist in het opzetten van pools. Grote opdrachtgevers konden daardoor direct gebruik maken van een grote groep AOW-gerechtigden om op een zeer flexibele wijze het werk te laten doen. Deze veranderingen waren niet zonder succes: onze flexibiliteit werd in 2011 bekroond met het winnen van ‘Flexspecialist van het jaar’.

65plus is niet de enige die heel wat veranderingen heeft doorgemaakt. Ook de AOW-gerechtigden zijn een enorme transformatie ondergaan. De senioren veranderden van de stille generatie naar de babyboom generatie. Zij werden actiever, hoger opgeleid, direct inzetbaar en er waren steeds meer vrouwen die wilden werken. Bovendien werden de 65-plussers geroemd om hun flexibiliteit. Toch kan veranderende wet- en regelgeving zomaar de boel op z’n kop zetten. In de jaren ‘80 kwam de uitzendbranche bijvoorbeeld onder zware druk te staan, toen de toenmalige regering uitzenden niet vond passen in een ruime arbeidsmarkt waarbij de werkeloosheid fors steeg. Toch bleef 65plus gestaag groeien: onze 65-plussers wilden immers juist flexibel ingezet worden.

En toen was daar corona
En dan heb je nog onvoorziene zaken, iets waar we nu natuurlijk nog middenin zitten. Corona gooit op veel vlakken roet in het eten. Gelukkig heb ik u kunnen vertellen dat we bij 65plus flexibel zijn en samen met onze uitzendkrachten en opdrachtgevers altijd zoeken naar nieuwe, toekomstproof kansen. Dus tuigt 65plus weer een nieuwe specialisatie op: 65plus Professionals. Deze professionaltak is een talentenvijver aan HBO- en WO-opgeleide senioren die direct inzetbaar zijn in uitdagende projecten op tactisch en strategisch niveau. Zonder inwerktijd en met actuele kennis van zaken. Ook daar zien we de eerste succesvolle matches van opdrachtgevers en kandidaten!

Een vraag aan u
Uiteindelijk draait het natuurlijk om de vele tienduizenden AOW-gerechtigden die we aan een passende baan hebben geholpen. Deze werkende kandidaten ervaren meer plezier in het leven, voelen zich nuttig voor de maatschappij en verdienen daarnaast iets extra’s. Niet te vergeten de tienduizenden opdrachtgevers in heel Nederland die we hebben voorzien van onze ‘vedetten’. Qua vraag, locatie, branche allemaal heel divers, maar met één ding gemeen: zij zien allen de toegevoegde waarde van onze gewaardeerde 65-plussers.

Zonder de steun en support van onze opdrachtgevers en uitzendkrachten had 65plus dan ook nooit dit prachtige jubileum mogen bereiken. Daar dank ik u hartelijk voor.

Mogen wij ook op u rekenen de aankomende 45 jaar?

 

Ingrid Lingeman
Algemeen directeur 65plus B.V.