Column Rob Mes: Pensioen en dan?

In mei 2013 vond ik het mooi geweest na 46 jaar werken voor het Ministerie van Financiën. Voor mijn vertrek was het eerst tijd voor een cursus "Pensioen in zicht" samen met mijn vrouw, aangeboden door mijn werkgeverEen mooi en zinvol gebaar bleek achteraf. Dagelijks kregen wij in een aantal sessies allerlei informatie die met pensioen te maken heeft en in het Limburgse heuvelland was het goed toeven. Ik zal u de inhoud besparen, maar één sessie heeft mij inzicht gegeven wat ik met mijn vele vrije tijd moest gaan doen. En daar kreeg ik antwoord op de vraag: pensioen en dan?

Verbinder van vraag & aanbod op de arbeidsmarkt

Met zo'n 2.000 connecties op LinkedIn had ik al een redelijk groot zakelijk netwerk, daar moest ik wat mee. Maar waar zet je dat netwerk dan voor in? Eureka! Na een paar dagen denken, ook tijdens de mooie wandelingen die we met de groep aanstaande gepensioneerden maakten, wist ik het. Ik wil mijn vrije tijd besteden aan de maatschappij, als ‘terugbetaling’ voor de mooie carrière welke ik heb gehad zonder één dag werkloos te zijn geweest. De keus viel op het gratis helpen van baan- en opdrachtzoekenden, stagiairs en afstudeerders.

"Mijn vrije tijd wil ik besteden aan de maatschappij, als terugbetaling voor de mooie carrière."


Het grootste LinkedIn-netwerk

Om succesvol te zijn met mijn LinkedIn-netwerk, ten behoeve van de doelgroep, moest mijn netwerk wel groeien. Gelukkig was ik vanuit mijn werkzame leven bekend met netwerken. Zo gezegd, zo gedaan, jaren achtereen ben ik gaan netwerken op LinkedIn tot ik een giga aantal connecties had. Met 116.000 op de teller heb ik nu namelijk het grootste netwerk van LinkedIn in Nederland.


Uit de hand gelopen hobby

Je kunt wel zeggen dat het zoeken naar een zinvolle tijdbesteding na mijn pensioen een uit de hand gelopen hobby is geworden. Met ongeveer 500 verzoeken, mails, LinkedIn-berichten, presentaties, promo’s en visitekaartjes per week heb ik er mijn handen vol aan. Gemiddeld besteed ik 4 à 5 uur per dag aan mijn verbindingswerk, en dat 7 dagen per week. Mijn drijfveer is de dankbaarheid en warmte van hen die het een baan, opdracht, stage of afstudeerplaats of -opdracht heeft opgeleverd. Mij geeft dat weer extra kracht om door te gaan. 
 

Geen baan maar toch geholpen

Het gebeurt met enige regelmaat dat ik mensen niet aan een baan kan helpen, maar toch hulp kan bieden. Soms zien werkzoekenden solliciteren gewoonweg niet meer zien zitten. Sommigen hebben honderden sollicitatiebrieven geschreven en zijn even zoveel keer het bos in gestuurd met de bekende kreten als "past niet in het team", "overgekwalificeerd", "niet-gekwalificeerd" of "zal snel uitgekeken zijn op de functie". Te oud voor de functie horen zij zelden, maar daar zit regelmatig toch het probleem. Werkgevers en recruiters zouden veel meer naar de persoon, de kennis & kunde en ervaring moeten kijken in plaats van naar de leeftijd en/of opleiding.

"Werkgevers en recruiters: kijk naar de persoon, de kennis & kunde en ervaring in plaats van naar de leeftijd en/of opleiding."

Gelukkig is er een lichte kentering, maar de corona-ellende heeft de arbeidsmarkt volledig op zijn kop gezet. Door te luisteren naar het verhaal van werkzoekenden en hen aan te moedigen toch de draad weer op te pakken, kan ik toch een beetje helpen. Dat doe ik bijvoorbeeld door hen te verwijzen naar warme connecties in mijn netwerk. Ik ben geen adviseur of jobcoach, maar die heb ik wel ‘achter het gordijn’ zeg maar. Meestal zijn het maatschappelijk verantwoorde ondernemers die ook iets gratis willen terugdoen voor de maatschappij.


Ambassadeur voor TalentZ

Naast deze werkzaamheden via LinkedIn, ben ik sinds kort ambassadeur van TalentZ, een gratis vacatureplatform dat is gestart vanuit Noord-Holland. De missie en visie van TalentZ spoort met die van mij en dus heb ik daar volmondig ‘ja’ op gezegd. Baanzoekenden & studenten kunnen zich gratis inschrijven op het vacatureplatformSamen met de medewerkers van TalentZ en mijn agent Ginger Lebbink van LInfluencers maken we ons sterk om TalentZ landelijk op de kaart te zetten voor al die honderdduizenden baan/werkzoekenden.


Rob Mes - Verbinder van vraag & aanbod op de arbeidsmarkt