Dag van de Arbeid: vier het werkleven

1 Mei is het Internationale Dag van de Arbeid. In Nederland is het geen officiële feestdag, maar in de meeste landen wordt er dan feest gevierd. Maar waar staat de Dag van de Arbeid nu precies voor? Lees het hier.

De Dag van de Arbeid – ook wel Labor Day genoemd – is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. Er wordt aandacht besteed aan de strijd om betere arbeidsomstandigheden. De dag vindt in Nederland en België elk jaar op 1 mei plaats. Andere landen wijken soms af van deze datum.
 

Een achturige werkdag

Het vieren van de Dag van de Arbeid gaat terug tot in de 19e eeuw, toen vakbonden in de VS streden om een kortere werkdag. Op 1 mei werden altijd de arbeidscontracten vernieuwd, dus voor de vakbonden hét moment om te demonstreren. Toen in 1886 een demonstratie compleet uit de hand was gelopen, werd de achturige werkdag ingevoerd. Precies drie jaar later werd Parijs besloten om ook in Europa de acht uur durende werkdag in te lassen. De internationale Dag van de Arbeid was geboren.
 

Geen vrij voor Nederland

De Dag van de Arbeid is helaas nooit een Nederlandse feestdag geworden. Met uitzondering van de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba én de gemeente Amsterdam, wordt er geen vrij gegeven door werkgevers. Werknemers in Amsterdam hebben de afgelopen jaren een doorbetaalde vrije dag, maar deze ligt de laatste jaren onder vuur. 
 

Feest in Duitsland en België

Wilt u op 1 mei toch de Dag van de Arbeid vieren? Dan moet u in Duitsland of België zijn. Hier is de Dag van de Arbeid namelijk wél ene officiële feestdag. Het Feest van de Arbeid (België) of Maifeiertag (Duitsland) is een officiële vrije dag en wordt door heel Duitsland en België uitgebreid gevierd. Door het hele land worden festiviteiten georganiseerd, optochten gehouden en muziekoptredens gegeven.