Onderzoek: pensionado’s zeer gewild op arbeidsmarkt

Uit recent onderzoek van ADP Nederland blijkt dat steeds meer werkgevers hun AOW-gerechtigde medewerkers langer in dienst willen houden. Hierbij maken zij gebruik van de regeling die dit mogelijk maakt en die per 1 januari 2016 is ingegaan.

Salarisdienstverlener ADP Nederland heeft onlangs de resultaten gepresenteerd van het onderzoek ‘HR Trends 2016-2017’. Dit onafhankelijke en grootschalige onderzoek is het grootste HR-onderzoek van Nederland, dat tot stand is gekomen door een samenwerking tussen ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij. Een van de opmerkelijkste onderzoeksresultaten is dat pensionado’s zeer gewild zijn op de arbeidsmarkt. Zo willen steeds meer werkgevers hun AOW-gerechtigde medewerkers langer in dienst houden. Hierbij maken zij gebruik van de regeling die dit mogelijk maakt en die per 1 januari 2016 is ingegaan.
 

Voordelen werken met ouderen

Ruim een kwart van de HR-professionals (26%) wil pensioengerechtigde medewerkers langer in dienst houden. Organisaties zijn namelijk bang om kennis, ervaring en competenties te verliezen wanneer de babyboomgeneratie met pensioen gaat. Zo blijkt dat werkgevers bij oudere werknemers voornamelijk waarde hechten aan hun ervaring om nieuwe medewerkers op te leiden het zwaarst (15%). Daarnaast willen ze pensionada’s niet graag kwijt door het gebrek aan een geschikte opvolger (8%), krapte op de arbeidsmarkt (5%) en de gunstige arbeidsvoorwaarden en regelingen (4%). 
 

Sectoren die pensionado’s in dienst houden

Binnen de sectoren Vervoer en Opslag, Gezondheids- en Welzijnszorg en Industrie blijkt de desbetreffende regeling het meest populair. Respectievelijk geeft tussen de 43% en 30% van de HR-professionals binnen deze sectoren aan gebruik te willen maken van de regeling met als voornaamste reden het willen opleiden van nieuwe medewerkers – ‘learning on the job’ genoemd.
 

Duurzame inzetbaarheid in 2017

Het langer doorwerken vraagt om extra aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Dit thema blijkt echter al enkele jaren onvoldoende prioriteit te hebben voor HR-specialisten. Toch komt er steeds meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid en volgens het onderzoek ‘HR Trends 2016-2017’ zegt 29% van de ondervraagde HR-specialisten dat het opzetten en bijstellen van het duurzaam inzetbaarheidsbeleid in 2017 zelfs de hoogste prioriteit gaat krijgen.
 

Meer weten over werken met pensionado’s

Bekijk voor meer informatie de website van ADP Nederland of de handige infographic met de belangrijkste feiten en cijfers! Uiteraard kunt u ook contact opnemen met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Zij geven u meer informatie en zij lichten graag aan u toe welke mogelijkheden ons uitzendbureau biedt om AOW-gerechtigde medewerkers in dienst te nemen! Niet voor niets zijn wij al meer dan veertig jaar dé uitzendspecialist voor senior medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt!


Bron: ADP