Sollicitatie? Zo pakt u het gesprek aan

Bent u op banenjacht, dan zult u regelmatig een sollicitatie hebben. Hoe laat u tijdens het sollicitatiegesprek een onuitwisbare indruk achter? Uitzendbureau 65plus geeft u enkele tips waarmee u zich door ieder kennismakingsgesprek slaat. 

Heeft u een interessante vacature gezien en wilt u hierop solliciteren? Stuur een motivatiebrief waarin u uw interesse én uw kunde duidelijk naar voren laat komen. Een brief die enthousiasmeert en die bovendien kort en bondig geschreven is. Benieuwd hoe u een interessante motivatiebrief schrijft, lees dan onze eerder verschenen tips
 

Tips voor het sollicitatiegesprek

Bent u naar aanleiding van uw schriftelijke sollicitatie uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek? Gefeliciteerd! U bent een stap dichterbij uw ideale baan, maar u bent er echter nog niet. Een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek is nog niet een garantie dat u de baan krijgt. Tijdens het gesprek weet uw toekomstige werkgever met wie hij van doen heeft: het is dan ook belangrijk om in dit gesprek een onuitwisbare indruk achter te laten. Er zijn enkele handige foefjes waarmee u zich door het sollicitatiegesprek slaat. 
 

Tip 1: Bereid u goed voor

Bent u uitgenodigd op een sollicitatiegesprek, zorg dan voor een goede voorbereiding. Zoek op internet informatie over het bedrijf en doe eventueel navraag in uw omgeving. Oefen het gesprek en bereid u voor op de vragen die u ongetwijfeld zult krijgen. De belangrijkste vraag is waarschijnlijk ‘Waarom solliciteert u op deze functie’ of ‘Waarom bent u geschikt voor deze functie’. Het antwoord moet u paraat hebben.
 

Tip 2: Kom op tijd

Het is misschien een dooddoener, maar kom op tijd. Wanneer u tijdens uw eerste gesprek te laat binnenkomt, dan komt dit onprofessioneel over. Let wel: het is ook niet aan te raden om te vroeg te arriveren. Uw gesprekspartner kan nog in een andere afspraak zitten. Bent u te vroeg, loop een rondje of neem op een rustige plek uw sollicitatie rustig door. 
 

Tip 3: Zorg voor een verzorgd uiterlijk

U wilt een professionele indruk achterlaten, dus zorg dat u zich hier ook naar kleedt. U netjes kleden en er verzorgd uitzien, zijn echter twee verschillende dingen. Een chique, zakelijke outfit met onverzorgd haar geeft nog steeds geen goede indruk. Stem bovendien uw kleding af op de bedrijfscultuur en de functie waarop u solliciteert: voor de ene functie moet u zich in een pak hullen, terwijl u bij een andere functie enkel een blouse kunt dragen.
 

Tip 4: Maak op een goede manier contact

Bij sollicitaties zijn de eerste indrukken van cruciaal belang. Laat een goede indruk achter, bijvoorbeeld met een stevige handdruk, een zelfverzekerde houding en regelmatig oogcontact. De lichaamshouding is ook erg belangrijk. Zorg voor een open en actieve houding en vermijd gekruiste armen of een onderuit gezakte zithouding.
 

Tip 5: Wees niet té informeel

Verloopt het sollicitatiegesprek op volgens plan en heeft u een aangenaam gesprek? Fijn zo. Let er echter wel op dat u niet té informeel overkomt. Het is goed om een klik te hebben en uw persoonlijkheid te laten zien, maar u moet niet al te veel persoonlijke informatie prijsgeven. Houd het op een prettige manier zakelijk – u bent ten slotte in gesprek met uw toekomstige werkgever. 
 

Tip 6: Blijf positief

Gaat het sollicitatiegesprek echter niet zo goed, bijvoorbeeld omdat u onverwachts vragen krijgt waar u geen antwoord op weet? Of heeft u geen goede klik met uw gesprekspartner? Probeer te allen tijde positief te blijven. Dit motto geldt bovendien ook wanneer u zich uitlaat over uw vorige werkgever. Laat u nooit negatief uit, maar probeer een neutraal antwoord te geven. 
 

Tip 7: Vraag naar het vervolg

Is het gesprek ten einde, vraag dan naar het verdere verloop van de sollicitatie. Wanneer krijgt u te horen of u voor een volgend gesprek bent uitgenodigd? Vraag bovendien ook hoe het verdere sollicitatietraject eruit ziet: is er bijvoorbeeld een assessment of wordt u verwacht voor een meeloopdag? Heeft u een week na de sollicitatie nog niets vernomen (of na de afgesproken termijn), dan kunt u informeren door een mail te sturen of te bellen. Hiermee toont u aan dat veel interesse in de baan heeft. 
 

Sollicitatietips van 65plus 

Wilt u meer informatie over deze tips? Aarzel niet en neem contact op met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus! Sinds 1975 zijn wij dé uitzendspecialist van medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Wij kunnen u uitzenden bij diverse opdrachtgevers in het onderwijs, de transportsector en de facilitaire dienstverlening – dit doen wij via onze labels 65plus In het Onderwijs, 65plus Op de Weg en 65plus In Goede Handen. Onze medewerkers geven u gerust enkele sollicitatietips waar u een goede indruk mee achterlaat!