Uitzendkracht Siemie Witke in dagblad Trouw

Dagblad Trouw schonk deze week aandacht aan de stijgende levensverwachting en de koppeling van de AOW-gerechtigde leeftijd aan deze levensverwachting. Trouw interviewde Siemie Witke, een 65-plusser die via Uitzendbureau 65plus wordt uitgezonden als surveillant. 
 

Uit recent verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 65-jarigen vijf jaar ouder worden dan leeftijdsgenoten in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Gemiddeld hebben 65-jarigen nog 20,48 jaar voor de boeg.
 

Cijfers CBS koppelen aan AOW-leeftijd 

Deze prognoses van het CBS zijn van invloed op de AOW-uitkering: de leeftijd waarop iemand zijn oudedagsuitkering krijgt, is gekoppeld aan de CBS-cijfers. Zo werd vorig jaar de AOW-gerechtigde leeftijd al verhoogd naar 67 jaar en 3 maanden in 2022. De recent verschenen cijfers zullen gebruikt worden om de AOW-leeftijd voor 2023 vast te stellen. Wat betekent deze opschuivende AOW-leeftijd voor oudere werknemers en senioren die met pensioen zijn? Trouw interviewde enkele senioren over de AOW-gerechtigde leeftijd, waaronder Siemie Witke uit 1949. 
 

Werken als surveillant

Siemie Witke uit Arnhem wordt via Uitzendbureau 65plus uitgezonden als surveillant. Aan Trouw vertelt Siemie het volgende: “Ik ben nog hartstikke gezond en wilde niet stilzitten toen ik na mijn 65ste mijn werk verloor. Dus ben ik direct gaan solliciteren. Zonder resultaat natuurlijk. Daarom meldde ik me na een paar maanden bij Uitzendbureau 65plus. Al snel kreeg ik een telefoontje. Of ik wilde surveilleren. Geen idee wat het inhield, maar ik heb ja gezegd. Ik moest toezicht houden bij examens van bijscholingscursussen. Die functie is nu uitgebouwd met extra taken.
 

‘Rot vervelen’

“Toen mijn ouders mijn leeftijd hadden en klaar waren met hun werk, verhuisden ze naar Spanje. Daar hebben ze een paar jaar gewoond. Nee, ik ben zeker niet jaloers. Ik zou me rot vervelen. Toch zijn verder de verschillen tussen mij en mijn ouders niet zo groot. Ook mijn ouders hebben allebei gewerkt. Bij mijn grootouders ligt dat anders. Vooral de positie van de vrouw verschilt.”
 

Drie tot vijf dagen werken

“Mijn ouders zijn altijd zelfstandig blijven wonen en dat hoop ik ook te doen. Daar komt bij dat ik ook zolang mogelijk wil blijven werken. Dat houd je aan de gang en je blijft deel van de maatschappij. Technologie speelt daar ook een rol bij. Door internet ben je beter op de hoogte wat er speelt. Dat hadden we vroeger niet. Nee, ik zit niet hele avonden achter Facebook. Ik werk drie tot vijf dagen, dus daar heb ik geen tijd voor. Oppassen op de kleinkinderen is ook lastiger sinds ik weer werk. Als ik kan, prima, maar als ik moet werken doe ik dat. Daar hebben mijn kinderen begrip voor. En de kleinkinderen zijn ook al wat ouder, dat scheelt.”
 

Werken via Uitzendbureau 65plus

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Bekijk het volledige artikel op de website van Trouw. Bent u na het lezen van het verhaal van Siemie ook geïnteresseerd in doorwerken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd? Schrijf u in bij Uitzendbureau 65plus. Wij zenden medewerkers uit bij uiteenlopende werkgevers en in uiteenlopende banen. Dit doen wij vanuit onze labels 65plus In het Onderwijs, 65plus Op de Weg en 65plus In Goede Handen. Uiteraard kunt u vooraf ook altijd contact met onze HR-specialisten opnemen. 

Bron: Trouw
Foto: Koen Verheijden