Dag van de Arbeid: wat wordt er gevierd?

Op 1 mei is het Internationale Dag van de Arbeid. In Nederland wordt deze feestdag niet gevierd, maar in tal van andere (Europese) landen wel. Wat houdt deze feestdag exact in? U leest het hier!

In vrijwel alle landen vindt op 1 mei (of in de dagen rondom 1 mei) de Internationale Dag van de Arbeid plaats. In Nederland is Dag van de Arbeid ook op 1 mei, maar in ons land wordt deze feestdag vrijwel niet gevierd. De Dag van de Arbeid – ook wel Labor Day genoemd – is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. Op deze dag viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden.
 

Invoering achturige werkdag

De Engelse handelsman Robert Owen pleit er in 1817 voor om in werkplaatsen en fabrieken een achturige werkdag in te voeren. Volgens hem is het niet nodig om langer dan acht uur per dag te werken: dit is niet goed voor de medewerkers én de productiviteit. In Amerika werd er ook aandacht geschonken aan de achturige werkdag. Zo stelde de Amerikaanse vakbondsfederatie, American Federation of Labor, in 1884 voor om vanaf 1 mei 1886 de achturendag in te voeren. De vakbondsfederatie koos deze datum, omdat jaarlijks op 1 mei de arbeidscontracten en woonruimte-contracten werden vernieuwd.
 

Viering in Europa

Het voorstel werd in 1889 in Parijs overgenomen op het eerste congres van de Tweede Internationale. De eerste Europese viering van de Dag van de Arbeid vond dan ook plaats op 1 mei 1890. Ook in Nederland wordt lange tijd de Dag van de Arbeid gevierd. De politieke partijen SDAP (later PvdA) en CPN organiseren grote bijeenkomsten en tot in de jaren ‘80 van de vorige eeuw hield de CPN op 1 mei een jaarlijkse betoging in Amsterdam.
 

Geen officiële feestdag in Nederland

De Dag van de Arbeid is echter nooit een officiële feestdag geworden in Nederland – met uitzondering van de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba én gemeente Amsterdam. Voor de werknemers van de gemeente Amsterdam is 1 mei sinds vele decennia een doorbetaalde vrije dag, maar deze ligt de laatste jaren onder vuur.
 

1 Mei in Duitsland en België

Wilt u op 1 mei Dag van de Arbeid vieren? In buurtlanden Duitsland en België is het een officiële feestdag. Maifeiertag (Duitsland) of Feest van de Arbeid (België) is een officiële vrije dag en dan worden er door heel Duitsland en België festiviteiten georganiseerd.
 

Neem contact op met Uitzendbureau 65plus!

Benieuwd wat we voor uw organisatie kunnen betekenen of op zoek naar werk? Lees dan meer over het werken met mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt óf bekijk onze actuele vacatures!

Bron: NPO Geschiedenis