De 5 voordelen van thuiswerken

Steeds meer werknemers willen vanuit huis werken. Hiermee kunnen ze zelf hun werktijden bepalen en zijn ze flexibeler inzetbaar. Maar wat levert thuiswerken eigenlijk op? Lees hier enkele voordelen.
 

Salarisadministrateur Securex heeft onlangs een onderzoek gedaan naar het fenomeen thuiswerken. De resultaten heeft HR-website HR Praktijk omgezet in bruikbare voordelen én nadelen. Lees hier wat de voordelen zijn van thuiswerken, zowel voor werkgevers als de werknemers die vanuit huis werken.
 

Voordeel 1: Thuiswerken is efficiënter

De gewerkte uren thuis worden efficiënter ingedeeld. Van de respondenten uit het Securex-onderzoek die thuis evenveel uren presteren als op kantoor, verzet 36 procent meer werk dan op kantoor. Slechts 3 procent van de ondervraagden verricht minder werk. 
 

Voordeel 2: Thuiswerken bespaart tijd

Werkt uw werknemer thuis, dan hoeft hij of zij niet van en naar het werk te reizen, waardoor de werknemer meer vrije tijd heeft. Bovendien bespaart uw werknemer hierdoor niet alleen tijd: het bespaart hem of haar ook een hoop kopzorgen want filerijden is er niet meer bij. 
 

Voordeel 3: Thuiswerkers zijn productiever

Uit onderzoek van Securex blijkt dat medewerkers thuis productiever zijn dan op het werk. Zo geeft 86 procent van de medewerkers aan evenveel of meer uren te presteren dan tijdens een vergelijkbare dag op kantoor en 92% verzet evenveel of meer werk. 
 

Voordeel 4: Thuiswerkers melden zich minder ziek

Thuiswerk verlaagt de drempel om door te werken bij gezondheidsklachten, zoals een lichte verkoudheid of andere lichamelijke ongemakken. 62 procent van de medewerkers werkt tijdens zulke gezondheidsklachten thuis, als de werkgever het toelaat.
 

Voordeel 5: Thuiswerken zorgt voor betere werk-privébalans

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar thuiswerken verbetert de werk-privébalans. Werknemers zijn namelijk flexibeler in het indelen van hun werkuren, zodat ze overdag ook even gauw de boodschappen kunnen doen, de kinderen van school halen of een pakketje van de post aannemen.
 

Nadelen van thuiswerken

Naast al deze voordelen zijn er natuurlijk ook enkele nadelen op te merken. Zo kunnen thuiswerkers vereenzamen en de feeling met het bedrijf verliezen, doordat ze weinig tot geen contact met collega’s hebben. Bovendien worden thuiswerkers nogal eens benadeeld, bijvoorbeeld bij promoties en bij het niet halen van deadlines. De baas of leidinggevende ziet de thuiswerker niet fysiek aan het werk, dus denk dat hij misschien niet hard genoeg heeft gewerkt. Lees meer nadelen van thuiswerken op de website van HR Praktijk

Bron: HR Praktijk