- U bevindt zich hier:
- Uitzendbureau 65plus
- Nieuwsblog
- Nooit te oud voor e-learning
Nooit te oud voor e-learning
Van bijles voor school tot taalles, fotografieles en pianoles: in Nederland volgen we steeds vaker lessen via internet. Deze online cursussen worden steeds populairder, met name onder ouderen. Dit blijkt uit een onlangs verscheen enquête van Onlinestarsacademy.nl.
Het volgen van online cursussen of webinars wordt steeds populairder. Om dit te meten, voerde de Onlinestarsacademy.nl een enquête uit onder 400 respondenten. Onlinestarsacademy.nl is een website waar online cursussen en proeflessen worden aangeboden door bekende Nederlanders. Zo biedt onder andere Cor Bakker online pianolessen aan en leert Karin Bloemen u de fijne kneepjes van zang en performance.
Zestig jaar of ouder
Uit de enquête van Onlinestarsacademy.nl blijkt dat een derde van de e-learning cursisten zestig jaar of ouder is. Dit merken gitaardocent Michel Penterman en pianodocent Cor Bakker maar al te goed: de oudste leerling van Penterman is 87 jaar oud en die van Bakker is 84 jaar. Aan dagblad Telegraaf licht Penterman toe wat volgens hem de reden is van het stijgende aantal oudere cursisten: “Veel mensen hadden vroeger vaak geen geld of tijd. Of ze mochten van hun ouders geen instrument bespelen. Senioren gaan ook minder vaak de deur uit dan jongere mensen, dus online lessen volgen biedt een uitkomst. Bovendien zijn de kosten op internet veel lager dan een fysieke les van een docent.” Daarnaast speelt digitalisering een grote rol. Penterman: “Je merkt dat senioren zich makkelijker op internet begeven. Ouderen worden steeds handiger met de computer, tablet en social media en schromen niet meer om via internet te betalen.”
Les volgen op ieder gewenst tijdstip
Een van de cursisten aan wie Cor Bakker online pianoles geeft, is de 65-jarige Jos van Heteren. Hij zweert bij de digitale muzieklessen die hij sinds begin 2015 volgt. “Vroeger kwam het er nooit van. Het was altijd werken, werken, werken. Zo’n tien jaar geleden ben ik keyboards en nog later piano gaan spelen”, zo vertelt Van Heteren. Hij vervolgt: “Online biedt zoveel mogelijkheden. Het prettige is dat je niet meer naar groepslessen in een muziekschool hoeft en de lessen kunt volgen op een tijdstip dat het jou uitkomt. Al is het midden in de nacht.”
Normaalste zaak van de wereld
Naast muzieklessen als pianoles en gitaarles, worden er op internet uiteenlopende cursussen en lessen aangeboden. Van taalles of een cursus psychologie of tot bijlessen voor school. Zo worden op de website Bijlesned.nl bijlessen aangeboden van reguliere schoolvakken. Tien jaar geleden richtte Herman Meiners de bijleswebsite op, maar toen stuitte hij vooral op onbegrip. “De markt was er nog niet rijp voor. Maar al snel bleek dat we onze tijd ver vooruit waren. Online winkelen en een reis boeken is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Het volgen van bijlessen intussen ook.” Meiners richt zich met zijn Bijlesned.nl op leerlingen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Ook heeft hij een online cursist van 82 jaar oud die in deeltijd zijn havodiploma wil halen.
Gemotiveerde cursisten
Maar zijn online cursisten wel net zo gemotiveerd als cursisten die ik een klaslokaal een cursus volgen? Volgens Meiners werkt een fysieke docent niet per se als stok achter de deur. Meiners: “De online lessen zijn heel strak georganiseerd. Bovendien leert de ervaring dat leerlingen tijdens een online les minder snel zijn afgeleid dan wanneer ze een les in een leslokaal volgen. Waar bij fysieke bijlessen 65 tot 76 procent van de leerlingen slaagt, is dat bij de online lessen 93 procent!”
Bron: Telegraaf