- U bevindt zich hier:
- Uitzendbureau 65plus
- Nieuwsblog
- Welke flexibele arbeidsvormen zijn er?
Welke flexibele arbeidsvormen zijn er?
Bent u op zoek naar een manier om uw personeel zo rendabel mogelijk in te zetten binnen uw organisatie? Dan kunnen flexibele arbeidsvormen uitkomst bieden. Steeds meer bedrijven kiezen structureel voor een flexibele arbeidsvorm. Maar welke flexibele arbeidsvormen zijn er?
Een werkgever kiest in bepaalde situaties bewust voor flexibele arbeidsvormen. Zo kan het voorkomen dat het economisch voordeliger is om gebruik te maken van flexibele arbeid, maar dit is niet altijd het geval. Soms huren bedrijven externe specialisten in om de behoeftes van het project of bedrijf beter tegemoet te komen. Denk hierbij aan een cameraploeg die een videclip moet schieten, of extra arbeidskrachten met seizoendrukte.
Flexibele arbeidsvormen bij uw werkgever
Er zijn er verschillende flexibele arbeidsvormen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende arbeidsvormen die direct in contact staan met de werkgever.
Contract voor bepaalde tijd
Zoals de naam al impliceert, tekent u een contract voor een bepaalde periode. Vaak is dit een halfjaar of jaar. Het kan ook voorkomen dat dit contract wordt afgesloten voor de duur van een project of afwezigheid van een werknemer die u vervangt. Het is in de wet vastgelegd dat een werkgever dit niet eindeloos kan doen. In sommige situaties kan een tijdelijk contract overgaan in een vast contract.
Oproepcontract
Heeft u een oproepcontract, dan spreekt de werkgever af wanneer hij of zij uw hulp wil inschakelen. Dit kan slechts een paar uur per week zijn, of soms hele dagen. Een oproepkracht heeft dus geen vast maandloon en er zijn minder regels aan verbonden. Bij een oproepcontract beslist u vaak zelf wanneer u kunt en wilt werken: u ontvangt dus loon over de uren die u werkt. Er zijn twee verschillende oproepcontracten mogelijk, namelijk:
- Nulurencontract
- Min/max-contract
Het grote verschil tussen een nulurencontract en een min/max-contract is het afgesproken aantal uren per week, maand of jaar dat u voor een werkgever werkt. Voor u een min/max-contract tekent, wordt vastgesteld hoeveel uren u minimaal en maximaal dient te werken. Werkt u minder dan de afgesproken uren, dan worden deze alsnog betaald. Dit is bij een nulurencontract niet het geval.
Freelance/ZZP
Een freelancecontract is een overeenkomst tussen een freelancer (of ZZP’er) en een opdrachtgever. Een freelancer heeft geen personeel in dienst en werkt voor eigen risico. Een freelancecontract wordt meestal gevormd op basis van een opdracht of project. Een ZZP’er is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen inkomen en er is geen sprake van een gezagsverhouding met de opdrachtgever.
Indirecte arbeidscontracten
Het kan ook voorkomen dat u niet direct een contract aangaat bij uw werkgever. In dat geval is er vaak een intermediair actief tussen beide partijen. Voorbeelden van indirecte arbeidscontracten zijn:
Contracting
Als contractor, of opdrachtnemer, neemt u een concrete opdracht aan voor een vaste prijs. Het eindresultaat én de werkzaamheden die hiervoor verricht moeten worden, worden duidelijk besproken. U praat alleen over contracting wanneer de leiding en het toezicht bij de contractor ligt. Deze vorm van arbeidsvorm komt vaak voor in de bouw, agrarische sector en logistiek.
Detachering
Detachering is het verhuren aan opdrachtgevers, voor een lange of korte periode. Afhankelijk van de duur van het project en de aard van de werkzaamheden kunnen werknemers worden ingezet. De detacheerder is dan uw formele werkgever, maar eigenlijk werkt u voor de opdrachtgever. Dit komt vaak voor in de ICT, techniek en financiële wereld.
Payrolling
Is er sprake van payrolling, dan wordt u wél aangenomen door een werkgever en voer daar taken voor uit, maar juridisch is het payrollbedrijf of administratiekantoor verantwoordelijk voor contractbeheer en loon. Salarisbetaling, ziekteverzuim, ontslagprocedures en re-integratie wordt uit handen genomen van de werkgever. Treedt u in dienst via een payrollconstructie, dan bent u dus verzekerd bij ziekte en werkloosheid. Het payrollbedrijf verdient hiermee ongeveer zes procent van uw salaris.
Contact met Uitzendbureau 65plus
Meer weten over de flexibele arbeidsvormen? Neem vrijblijvend contact op met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Zij helpen graag met het vinden van uw nieuwe uitdaging en geven u indien gewenst meer informatie.
Bron: Carrièretijger