Werkgever pakt oorzaak burn-out vaak niet aan

65 Procent van de werknemers die uitvallen door een burn-out, beschouwt dit als een arbeidsongeval. Meer dan de helft heeft echter het gevoel dat hun werkgever niets heeft geleerd van de situatie. Dit zijn enkele conclusies uit een onderzoek van Zilveren Kruis en Kantar Public. 

Verzekeraar Zilveren Kruis vergelijkt een burn-out met een val van de trap. Wanneer een werknemer van de trap valt, wordt de trap veiliger gemaakt. Maar wanneer een werknemer terugkeert na een burn-out, wordt vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. Slechts een derde van de ondervraagden geeft aan dat hun werkgever heeft geleerd van de situatie en 54 procent is hier niet van overtuigd. Bovendien was meer dan de helft van de ondervraagden bang voor een terugval na hun burn-out. Een op de drie werknemers heeft dat niet besproken met zijn of haar werkgever en bijna 30 procent ervaart weinig of geen ruimte om een terugval bespreekbaar te maken. 

 

Niet alleen naar werknemer kijken

Volgens Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit, wordt er bij een burn-out te vaak alleen naar de werknemer gekeken. Zo vertelt Bakker het volgende aan HR-website PW Net: “De werknemer krijgt een coach en gaat bijvoorbeeld op cursus mindfulness. Allemaal gericht op het beter omgaan met stress. Terwijl er meestal ook echt iets aan de werkzaamheden en omstandigheden binnen de organisatie zelf moet veranderen om een nieuwe burn-out te voorkomen. Door bijvoorbeeld meer hulpbronnen te bieden, zoals afwisseling in werkzaamheden of constructieve feedback. Of door mensen meer vrijheid te geven in de manier waarop ze hun werk invullen. De leidinggevende speelt dus een belangrijke rol in het omgaan met een burn-out.”
 

Burn-out wordt gezien als incident

In veel gevallen gebeurt er echter maar weinig als mensen weer zijn gere-integreerd. Bakker: “Het ontbreekt sommige leidinggevenden nog te veel aan zelfreflectie wanneer iemand uitvalt. Moeten wij onze manier van werken aanpassen? Die vraag stellen werkgevers maar zelden. De burn-out wordt vaak onterecht gezien als incident.” De oorzaak van de burn-out wordt hierbij niet achterhaald en niet aangepakt. 
 

Informatie van Uitzendbureau 65plus

Meer weten over dit nieuwsbericht en over burn-out-klachten? Aarzel niet en neem contact op met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Al sinds 1975 zijn wij specialist in de arbeidsbemiddeling van senioren en zijn wij de deskundige gesprekspartner voor werkgevers. Wij vertellen u graag meer over dit onderwerpen, maar wij kunnen u uiteraard ook meer vertellen over onze arbeidsdiensten 65plus In het Onderwijs, 65plus In Goede Handen en 65plus Op de Weg

Bron: PW Net