Zo voorkomt u clichés in uw motivatiebrief

Hoe zorgt u ervoor dat uw motivatiebrief origineel, opvallend én verrassend is? En – misschien nog wel belangrijker – hoe voorkomt u de veelvoorkomende clichés? Bekijk hier enkele tips!

Een motivatiebrief heeft altijd enkele basiselementen. Om te beginnen hoeft een motivatiebrief niet langer te zijn dan één A4t’je. De tekstopbouw moet logisch zijn en de tekst mag geen spel- of stijlfouten bevatten. In de eerste alinea stelt u zichzelf voor en geeft u de reden aan waarom u schrijft en op welke functie u solliciteert. Aan het einde van de brief komt vanzelfsprekend een afsluiting met een voorstel om de brief mondeling toe te lichten. Bekijk op de weblog van CVster meer tips voor de basiselementen een sollicitatiebrief.
 

Clichés in toelichting competenties

Na de eerste alinea – de introductie – komt het gedeelte waarin u vertelt wat uw competenties en ervaringen zijn. Dit is tevens het stuk waarin u zichzelf kunt onderscheiden van de andere sollicitanten. Het is daarom van belang om clichés te voorkomen en verfrissend te schrijven. Bekijk onderstaande tips van CVster. 
 

‘Ik ben een echte teamplayer’

Deze veelvoorkomende competentie kunt u ook op andere manieren omschrijven. Bekijk onderstaande voorbeelden: deze kunt u overnemen of met elkaar combineren.

  • Het lijkt mij een geweldige uitdaging om met een team naar een gezamenlijk doel toe te werken.
  • Bij mijn vorige baan werkte ik nauw samen met mijn team, waarin ik verschillende rollen heb gehad.
  • Ik krijg energie van het werken in een groep. 
     

’Ik beschik over uitstekende communicatieve vaardigheden’

Deze competentie is belangrijk in veel verschillende banen, maar u kunt deze beter vervangen door een andere omschrijving.

  • De communicatie met klanten ging mij altijd goed af. Ik kan mijn communicatie namelijk goed afstemmen op gesprekspartners.
  • Ik mijn vorige functie was ik het aanspreekpunt voor klanten en zakenrelaties. Ik ben mij zeer bewust van het belang van correct taalgebruik en effectieve communicatie.
  • Ik weet wat ik wil en ik kan dit goed omzetten in woorden – zowel schriftelijk als mondeling.
     

‘Ik ben een harde werker’

Een harde werker zijn is erg belangrijk, maar het is tegelijkertijd een term die in veel motivatiebrieven voorkomt. Hieronder staan enkele vervangende zinnen.

  • Een gezonde werkdruk geeft mij energie.
  • Ik deins niet terug voor een extra klus of opdracht. Ik wil graag mijn volledige aandacht en energie kunnen stoppen in mijn baan.
  • Ik ben graag bezig, vervelen is niets voor mij.
     

‘Ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit’

Deze competentie of mindset wordt tegenwoordig steeds meer gevraagd. Vooral door de verschuiving naar het online werken stopt de werkdag niet altijd om 17.00 uur, maar moet er soms ook na kantooruren gewerkt worden. Kies echter voor andere bewoordingen.

  • Ik ben flexibel in werkuren en zet mij graag volledig in.
  • Werken naast de standaard kantooruren is geen enkel probleem voor mij.
  • Ik ben erg flexibel wat werkuren betreft en ik zet mij graag in wanneer dit nodig is.
     

Meer tips? 

Met bovenstaande suggesties kunt u uw motivatiebrief ontdoen van clichés en opvallen tussen de andere sollicitanten. Een belangrijke tip is dan ook om uw competenties eerst op een rij te zetten voordat u begint aan een motivatiebrief. U zult zien dat het opstellen van een motivatiebrief op deze manier gemakkelijker zal gaan en natuurlijker zal aanvoelen. Komt u toch niet helemaal uit het opstellen van een motivatiebrief of cv? Bekijk de blog van CVster. Uiteraard kunt u ook direct contact opnemen met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Zij hebben jarenlange ervaring in de arbeidsbemiddeling. Schroom niet en stel ons al uw vragen!

Bron: CVster