Payroll en ziekte: wat heb ik eraan als werkgever?

Werkgevers in Nederland zijn wettelijk verplicht om 70 procent van het loon bij ziekte van een medewerker door te betalen. Dit kan soms afwijken aan de hand van bepalingen in het cao. Zo kan het zijn dat een zieke medewerker het eerst jaar zelfs 100 procent van het loon ontvangt. Hoe zit het met ziekte binnen uw onderneming? Lees wat payrollen voor uw organisatie kan betekenen.

Bent u eigen risicodrager voor de WGA en raakt één van uw medewerkers langer dan twee jaar arbeidsongeschikt? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de WGA-uitkering en re-integratie van uw medewerker. Dit kost niet alleen veel tijd en energie: ook qua productiviteit lijdt uw bedrijf hier onder. In een gemiddeld bedrijf kost één dag verzuim al zo’n € 250 door een lagere productiviteit en kosten voor een vervanger. 
 

Geen juridische werkgever

Wanneer u gebruikmaakt van een payrollsysteem hoeft u zich geen zorgen te maken om zaken als de Ziektewet, re-integratie of WGA. U bent tenslotte geen juridisch werkgever meer en heeft geen medewerkers in dienst. Uw premie wordt berekend over uw loonkosten en bij payroll staat deze teller op nul. Om die reden kunt u uw Arbodienst en ziekengeldverzekering opzeggen. Ook de doorbetalingsverplichting van twee jaar komt te vervallen. De payrollinstelling is nu verantwoordelijk voor de betaling en begeleiding van de medewerker.
 

Waarop letten bij payroll en ziekte? 

Allereerst dient u te kijken naar de brancheorganisatie waar het payrollbedrijf in valt, zoals VPO, ABU of ContinuFlex. Bedrijven die hieronder vallen, hebben vaak een andere regeling van de loondoorbetalingsverplichting en ook het aantal wachtdagen kan variëren. Omdat het risico van ziekteverzuim bij payrollbedrijven vaak wat hoger is, wordt dit doorberekend in de tarieven. Een hoger ziekteverzuim of extra begeleiding betekent dus ook hogere kosten die u moet afstaan aan het payrollbedrijf. Dit wordt veelal gedaan via nacalculatie.
 

Geen verassingen bij 65plus Payroll Professionals

Kijk dus eerst naar uw huidige cao met arbeidsvoorwaarden voor het aantal wachtdagen en ziekengeldpercentage. Leg dit dan naast de voorwaarden in de payrollofferte en weeg de voor- en nadelen af. Dagelijks vergelijkt 65plus Payroll Professionals de verschillende payrollbedrijven. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat, op het moment dat een werknemer uitvalt, alles goed is afgedekt en geregeld. Zo komt u dus nooit voor verassingen te staan. Meer weten? Neem contact op met onze HR-specialisten en stel uw vragen.

Bron: Payrollsite