5 Tips om beter met oudere werknemers om te gaan

Hoewel werkgevers nogal eens sceptisch tegenover oudere werknemers staan, zijn er genoeg redenen om 65-plussers aan te nemen. Zo speelt ervaring een belangrijke rol, maar ook kennis en loyaliteit. Er zijn natuurlijk ook zaken waar u rekening mee moet houden. Dit zijn vijf tips om beter met oudere werknemers om te gaan. 

Oudere werknemers brengen diverse voordelen met zich mee. Naast kennis en motivatie, melden ouderen zich minder vaak ziek. Dat wil echter niet zeggen dat u een oudere werknemers niet kunt tegemoetkomen op de werkvloer. Een groot deel van de werkgevers heeft geen strategie ontwikkeld om oudere werknemers te behouden. Met de volgende tips zorgt u nóg beter voor uw oudere werknemers. 
 

Tip 1: Extra aandacht

Aandacht is belangrijk, ongeacht uw leeftijd. Maar ouderen hebben soms nét wat meer aandacht nodig. Extra aandacht komt in verschillende vormen. Dit kan een jaarlijkse bonus zijn, maar ook extra verlofdagen of taakverlichting. 
 

Tip 2: Houd het spannend

Verveling weet ons allemaal ooit een keer te vinden. Bij ouderen is de angst voor verveling net iets groter. Want de dagen duren lang wanneer u weinig tot niets te doen heeft. Als werkgever is het dus aan u de taak om de oudere constant uit te blijven dagen. Persoonlijke ontwikkeling kent geen leeftijd, dus probeer ook nieuwe, onbekende gebieden te verkennen. 
 

Tip 3: De juist werkhouding

Een goede werkhouding houdt u gezond. Bij de meeste bedrijven wordt er veel gewerkt op een vaste werkplek. Optimaliseer de werkplekken zodat de werkhouding in orde is. Dit voorkomt bekende problemen als RSI en overbelasting. Een investering voor de gewrichten en spieren is een investering in uw bedrijf. U wilt toch ook zo lang mogelijk plezier hebben van uw medewerkers?
 

Tip 4: Bijscholing

Ouderen nemen minder deel aan scholing. Ze lijken informatie minder snel in zich op te nemen. Maar dat is geen reden om ze niets bij te laten leren en bijscholing te stimuleren. Soms vinden ouderen dat ze te oud zijn om te leren, waardoor ze inderdaad ook over minder actuele kennis beschikken: een vicieuze cirkel. Zorg dat er binnen uw bedrijf ruimte is om kennis te vergaren. Alleen ervaring is namelijk niet genoeg. 
 

Tip 5: Promotiekansen en bonussen

Oudere werknemers mogen niet uitgesloten worden van promotie. Juist ouderen kunnen een enorme motivatieboost krijgen door een doel voor ogen te hebben. Dit kunt u als werkgever bieden. Er zijn bovendien verschillende voordelen aan het in dienst nemen van een oudere medewerker. Gebruik financiële bonussen die de overheid beschikbaar stelt voor werkgevers die ouderen aannemen of in dienst hebben. Neemt u een uitkeringsgerechtigde in dienst, dan krijgt u premiekorting.