65-plus? Zo gaat u om met lastige vragen in het sollicitatiegesprek

Heeft u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en wilt u nog graag aan het werk? Dan krijgt u weer te maken met sollicitatiegesprekken. Bekijk onderstaande tips waarmee u met de juiste instelling (én antwoorden) lastige vragen tijdens sollicitatiegesprekken beantwoordt. 
 

Hoe goed of fit u ook bent, als 65-plusser krijgt u toch te maken met een vertekend beeld. Zo denken werkgevers bijvoorbeeld dat u langzamer werkt, digibeet bent of moeite heeft met technische ontwikkelingen. Ook wordt vaak de aanname gedaan dat u kwaaltjes heeft en vaker ziek thuiszit. Als het even kan, pakt u deze vooroordelen al gedeeltelijk aan in en met uw sollicitatiebrief. Tijdens uw sollicitatiegesprek kunt u met onderstaande tips het vertekende beeld verder bijstellen. Deze tips zijn opgesteld door de website CVster.

Vraag: “Kunt u met computers overweg?”

Een soortgelijke vraag kan zijn: “Wat zijn uw technische vaardigheden?”. Dit is natuurlijk vooral een vraag die u in een niet-technische branche kunt verwachten. Als deze vraag wordt gesteld, is het voor u een uitgelezen kans om korte metten te maken met het vooroordeel dat ouderen een technische achterstand hebben. Lees u daarom goed in voordat u naar het sollicitatiegesprek gaat, bezoek de elektronicawinkel om de laatste gadgets te bekijken en zorg dat u weet wat er in de branche speelt. 
 

Vraag: “Wat doet u om actief te blijven?”

Dit hoeft geen moeilijke vraag te zijn als u regelmatig aan sport doet. Indien dit niet het geval is, kunt u zeggen dat u graag wandelt of de fiets pakt, dat u graag met uw kleinkinderen speelt of de zware boodschappen tilt. Ook kunt u zeggen dat u werk zoekt om juist lichamelijk actief te blijven. Heeft u een medische test gedaan met positieve uitslagen, dan kunt u daar melding van maken tijdens het sollicitatiegesprek, al mag een werkgever daar nooit naar vragen.
 

Vraag: “Wanneer wilt u dan wél met pensioen?”

Het juiste antwoord op deze vraag is dat u het nog niet weet. U wilt immers doorwerken omdat u zich goed voelt, omdat u graag onder de mensen bent en u uzelf wilt blijven ontwikkelen. Zeg dus niet dat u er met uw 70ste de brui aan geeft, want een werkgever vindt het altijd prettig om te horen dat iemand voor onbepaalde tijd een dienstverband zoekt.
 

Vraag: “Hoeveel wilt u verdienen?”

Normaal gesproken komt het salaris tijdens een eerste gesprek nog niet aan bod. Dat mag u best aangeven. U kunt er ook bij zeggen dat u een eerlijke vergoeding wenst, en dat u zich beseft dat de werkgever geen pensioenpremie meer hoeft af te dragen en u daarom goedkoper bent. Duik goed in deze materie.
 

Lastige vragen kunnen ook voorkomen worden

In plaats van lastige vragen te moeten beantwoorden, kunt u ze als 65-plusser ook gewoon voorkomen. Bijvoorbeeld door te solliciteren bij een werkgever die het heel normaal vindt om 65-plussers in dienst te nemen. Denk bijvoorbeeld aan Uitzendbureau 65plus, een uitzendbureau dat al meer dan veertig jaar gespecialiseerd is in de arbeidsbemiddeling van AOW-gerechtigde medewerkers. Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag meer informatie.

Bron: CVster