Boodschappen schoonmaken: is het nodig?

Het RIVM heeft zeer duidelijke maatregelen opgesteld om de gevolgen van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Enkele van deze maatregelen worden snel duidelijk tijdens een supermarktbezoek. Daar houdt iedereen zich trouw aan, maar is het nodig om ook zelf maatregelen te treffen, zoals het schoonmaken van boodschappen?

Goed om te weten

Het RIVM geeft aan dat het virus zich kan hechten aan objecten en zo mensen kan besmetten. Echter, de kans dat dit gebeurt is heel klein. Het virus overleeft namelijk alleen onder ideale omstandigheden: bij een lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid.


Boodschappen niet schoonmaken

Als het virus überhaupt de mogelijkheid krijgt om korte tijd te overleven, dan is de kans erg klein dat we in die tijd precies dat product aanraken waar het virus op zit, aldus RIVM-deskundige infectiepreventie Peter Molenaar. “En voordat het in de koelkast of voorraadkast staat, is ook weer enige tijd verstreken en dan is het virus allang niet meer actief”. Het Voedingscentrum laat dan ook weten dat het niet nodig is om de boodschappen thuis schoon te maken. Zij volgen hierin de richtlijnen en adviezen van het RIVM.


Belangrijke aandachtspunten

Thuis hoeven er dus geen extra maatregelen worden getroffen wat betreft de boodschappen. Zorg er wel voor dat u uw handen goed wast bij thuiskomt en vermijd aanraking van het gezicht tijdens uw supermarktbezoek. Het Voedingscentrum geeft extra tips: maak onverpakte groenten en fruit goed schoon voordat u het gaat eten, verhit groenten en vlees daarnaast goed. Met deze tips zorgt u ervoor dat eventuele bacteriën en virussen worden gedood.

 

Bron: MAX Vandaag