De belangrijkste reacties op het regeerakkoord

Afgelopen dinsdag hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een akkoord bereikt. Na maandenlange onderhandelingen, ligt er nu een voorlopig regeerakkoord. Lees hier enkele reacties van werkgevers- en werknemersorganisaties op het regeerakkoord. 

Na een formatie met een recordlengte van 208 dagen hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een akkoord bereikt. Fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) hebben afgelopen dinsdag het regeerakkoord gepresenteerd. Het akkoord heeft de titel ‘Vertrouwen in de toekomst’ en is te downloaden via de website van de Rijksoverheid
 

Reacties sociale partners en organisaties

De voorgenomen maatregelen in het regeerakkoord hebben gevolgen voor werknemers en werknemers. De politieke partijen willen namelijk meer balans op de arbeidsmarkt brengen. Bovendien moet werkgeverschap weer aantrekkelijk worden en werkenden moeten meer zekerheid krijgen. De maatregelen uit het regeerakkoord roepen diverse reacties op bij sociale partners en werkgevers- en werknemersorganisaties. Lees hier enkele reacties die website PW Net heeft verzameld. 
 

Reactie werkgeversorganisaties

VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland: “Het nieuwe regeerakkoord legt een goede basis en vraagt op punten de juiste uitwerking om Nederland daadwerkelijk in versnelling te brengen. De plannen voor het verbeteren van het ondernemersklimaat, de extra investeringen en de lastenverlichting maken ons land sterker. Een flink aantal sectoren krijgt echter te maken met de negatieve effecten van het verhogen van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Dat had beter achterwege kunnen blijven. We moeten nog zien of die via andere belastingmaatregelen voldoende gecompenseerd wordt.’’
 

Reactie CNV

Maurice Limmen, voorzitter van vakcentrale CNV: “Het motto van dit kabinet is vertrouwen in de toekomst, maar de onzekerheid voor middengroepen dreigt de komende jaren verder toe te nemen. Het regeerakkoord spreekt van een ‘nieuwe balans tussen vast en flex’, maar de fundamentele onzekerheid, waar met name middengroepen steeds meer onder lijden, verandert niet wezenlijk met deze plannen. In plaats van eerder een vast contract kunnen mensen makkelijker ontslagen worden. Voor de zzp’ers blijft gelden dat ze nog altijd met elkaar moeten concurreren op het risico dat ze van de ladder vallen. We zien weliswaar ook een aantal plussen voor werknemers, maar de trend van de groeiende onzekerheid op de arbeidsmarkt wordt niet gekeerd met dit regeerakkoord. Dat moet en kan anders.”
 

Reactie FNV

Het FNV is strijdvaardig en stelt dat met de aantasting van de ontslagbescherming de onzekerheid voor werkenden juist toeneemt, terwijl er geen echt fundamentele maatregelen komen om onzeker werk duurder te maken dan vast werk. FNV Voorzitter Han Busker: “Op deze manier zal de groep jongeren met onzekere contracten alleen maar verder stijgen. Terwijl nu al de helft van de jongeren iedere dag onzeker is of er de volgende dag nog werk is.” Het FNV is verbolgen over het feit dat niets in het Regeerakkoord staat over de AOW. “Dit betekent dat wordt vastgehouden aan de (snelle) verhoging van de AOW-leeftijd voor alle beroepen.” Busker: “Het is schandalig dat deze verhoging doorgezet wordt terwijl deze mensen op hun knieën naar de eindstreep moeten. Dit was het moment om het voor eens en voor altijd goed te regelen. Het is erg dat dit nieuwe kabinet deze mensen zo in de steek laat.”
 

Reactie ABU

In een eerste reactie op het gepresenteerde regeerakkoord is de ABU positief. De brancheorganisatie voor uitzendondernemingen stelt vast dat het nieuwe kabinet ‘op zoek gaat naar een nieuw evenwicht tussen vast en flex. ”Het nieuwe kabinet legt een goede basis voor de noodzakelijke hervormingen op de arbeidsmarkt”, zegt ABU-directeur Jurriën Koops.
 

Meer informatie

Benieuwd wat overige organisaties over het regeerakkoord zeggen? Bekijk de website van PW Net en lees de ook de reacties van de NBBU, Stichting ZZP Nederland, de NRTO en de Pensioenfederatie. Wilt u weten wat de voorgenomen maatregelen voor u betekenen? Aarzel niet en neem contact op met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Zij vertellen u graag meer. 

Bron: PW Net