Haal het beste uit oudere werknemers met deze tips

Heeft u senioren aan het werk en vraagt u zich af hoe u het beste uit deze oudere werknemers haalt? De Engelse krant The Telegraph geeft zeven tips hoe u als manager met uw oudere personeelsleden omgaat.

Tip 1: Gebruik hun ervaring

Oudere werknemers hebben een schat aan kennis en ervaring. Benut deze kennis door hen als mentor aan te stellen voor de jonge medewerkers. Zo wordt niet alleen kennis aan de jongeren overgedragen: ook de oudere werknemers leren nieuwe inzichten!
 

Tip 2: Beschouw ouderen als waardevolle krachten

Denk niet dat ouderen achter lopen. Dankzij hun jarenlange ervaring hebben ze veel kennis. Niet van de allernieuwste technische snufjes, maar wel van bewezen strategieën, werkwijzen en doortastende oplossingen.
 

Tip 3: Ouderen zijn nog lang inzetbaar

Het is een misvatting dat alle oudere medewerkers hun tijd uitzitten tot ze met pensioen mogen. Ook op latere leeftijd kan men nog genoeg voldoening en stimulatie uit het werk halen. Steeds meer mensen willen zelfs na de AOW-gerechtigde leeftijd doorwerken!
 

Tip 4: Luister naar ze

Ga het gesprek aan met uw oudere werknemers over hoe zij hun toekomst zien. Wil de senior een andere functie, een ander takenpakket of andere werktijden? Luister hiernaar. Zo blijven oudere werknemers met plezier voor u werken.
 

Tip 5: Kleineer of discrimineer niet

Pas op dat oudere werknemers niet over het hoofd worden gezien bij het toekennen van taken, verantwoordelijkheden en promotie. Probeer de juiste persoon voor de taak te vinden, ongeacht leeftijd. Vermijd bovendien ‘grappige’ toespelingen, zoals ‘oude rot in het vak’ of ‘de goede oude tijd’.
 

Tip 6: Zorg voor scholing

50-Jarigen hebben nog vijftien tot twintig arbeidzame jaren voor zich: ze kunnen dus nog jarenlang voor uw onderneming werken. Stop daarom niet met het investeren in deze medewerkers, maar bied hen cursussen en trainingen aan.
 

Tip 7: Zie de voordelen

Oudere werknemers brengen veel voordelen met zich mee. Zo zullen ze niet met zwangerschapsverlof gaan en ervaren ze minder onrust. Oudere werknemers hebben hun werk-privébalans namelijk beter op orde en zijn zo betrouwbaardere werknemers.
 

Contact met Uitzendbureau 65plus

Bent u overtuigd van de voordelen van het in dienst nemen van een oudere werknemer? Schroom niet en neem contact op met de HR professionals van Uitzendbureau 65plus! Wij zetten alles op alles om de juiste persoon voor uw opdracht of functie te vinden. Wij kunnen hierbij putten uit een pool van deskundige, ervaren én gemotiveerde medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt.
 
Bron: Open voor 50plus