‘Het goud van de 55-plusser’

Er is steeds meer aandacht voor werken met 55-plussers. Deze seniore werknemers zijn namelijk van onschatbare waarde op de werkvloer. Om dit aan te stippen, verscheen onlangs het boek ‘Het goud van de 55-plusser’. Lees er hier meer over.

Nederlanders worden steeds ouder en ons land heeft een hoog vergrijzingscijfer. In 2019 is naar verwachting de helft van de Nederlanders 55 jaar of ouder. Door de verhoging van de levensverwachting, wordt de AOW-gerechtigde leeftijd opgeschoven en werken wij langer door. Het resultaat? Organisaties hebben meer oudere werknemers in dienst. Voor deze organisaties is het van groot belang om de kwaliteiten van de oudere generaties te benutten en ‘het goud te zien’ in seniore arbeidskrachten. 
 

Seizoenen van het leven

Onlangs verscheen het boek ‘Het goud van de 55-plusser’, een werkboek over werken na het bereiken van de 55-jarige leeftijd. Het boek beschrijft de seizoenen van het leven en biedt handvatten en praktische tips om de kennis en ervaring van 55-plussers aan te boren. ‘Het goud van de 55-plusser’ is geschreven door auteurs Kathinka Fortuin en Gerdien de Wal en is bedoeld voor zowel HR-professionals als 55-plussers zelf. 
 

Toegevoegde waarde 55-plussers

In een interview met Xpert HR Actueel (voorheen P&O Actueel) vertellen de auteurs over het boek. Kathinka Fortuin: “Door te beschrijven wat het voor je ontwikkelingsproces betekent om 55-plus te zijn, hebben wij blijkbaar een uniek boek geschreven. Wat ons heeft getriggerd is dat er zoveel wordt weggegooid binnen organisaties door voorbij te gaan aan de toegevoegde waarde van 55-plussers. Met dit boek willen wij het gesprek rond werkend 55-plus op gang brengen. Geen gemopper of denken in termen van ‘nog wat klusjes voor de laatste jaren’, maar wat valt er vooral nog te oogsten in de herfst van je loopbaan en hoe kunnen we daar allemaal plezier van hebben.”
 

Proactieve HR

Gerdien de Wal: ‘Waar de dertigers en veertigers in het leven moeten schakelen op 6, 7 borden tegelijk – aanleiding voor veel burn-out klachten – zijn bij 55-plus de kinderen vaak al het huis uit en is de hypotheek onder controle. Over vier jaar is de helft van de Nederlanders ouder dan 50 jaar. Tel daarbij op dat we allemaal langer moeten doorwerken. Daar móet HR wel proactief mee omgaan. Natuurlijk geldt hier niet één oplossing. Fysiek zwaar werk houdt nu eenmaal op enig moment op. Dus welke alternatieven kan je in dat geval bieden? Laat daarbij het denken in banen los, maar zoek naar rollen waarin de kwaliteiten van medewerkers tot hun recht komen. 
 

Doorwerken na bereiken AOW-leeftijd

Lees het volledige interview met de auteurs van ‘Het goud van de 55-plusser’ terug via de website Xpert HR Actueel. Wilt u meer informatie over werken op latere leeftijd en doorwerken na uw pensioen, dan kunt u contact opnemen met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus! Zij hebben jarenlange ervaring in de arbeidsbemiddeling van mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, maar die nog dolgraag aan het werk gaan. Lees er meer over op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op

Bron: Xpert HR Actueel