Hoogleraar Annet de Lange over de meerwaarde van oudere medewerkers

Vooroordelen. Dat is iets waar senioren nog wel eens mee te maken hebben. Zo wordt er gedacht dat 55-plussers minder productief zijn dan jonge werknemers. Hoogleraar Annet de Lange vertelt in haar blog voor Nationale Nederlanden waarom deze vooroordelen onterecht zijn. Zij ziet oudere, ervaren werknemers juist als een grote meerwaarde, zolang ze op de juiste manier aan het werk blijven.

Onterechte vooroordelen

Als bijzonder hoogleraar ‘Succesvol ouder worden op het werk’ aan de Open Universiteit en lector Human Resource Management op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), kunnen we Annet de Lange met recht een expert noemen wat betreft duurzame inzetbaarheid. Ze vindt het dan ook jammer dat we met de vooroordelen over senioren een grote groep tekort doen. “In onze maatschappij waarderen we jongere werknemers meer”, denkt Annet. “Die zijn aantrekkelijker, sneller, productiever.” Bovendien blijkt uit onderzoek dat ouderen helemaal niet per se minder productief zijn. Jongere werknemers kunnen daarnaast veel van hun oudere collega's leren. “Ouderen hebben vaak veel ervaring. Op werkgebied en in het leven. Ze weten waar ze goed en minder goed in zijn. En hebben over het algemeen meer zelfkennis. Belangrijke vaardigheden om door te geven aan jongere werknemers.”

Maatwerk

Uit haar onderzoek blijkt ook dat oudere werknemers niet significant van jongere collega’s verschillen in hun motivatie om nieuwe vaardigheden te leren. Annet adviseert werkgevers oprechte interesse te tonen in de behoeften van werknemers en te gaan voor maatwerk. De leeftijdscategorie 55+ is immers enorm divers. “Dat is dé manier om ouderen in je organisatie goed in te zetten. Plan individuele ontwikkelgesprekken met je werknemers en vraag waar ze behoefte aan hebben.”

Toekomstperspectief

Ook gesprekken over de toekomst zijn erg belangrijk volgens Annet. “Zulke loopbaangesprekken vergeten werkgevers weleens aan te bieden voor ouder personeel”, stelt Annet. “Aan jongere werknemers vragen ze vaker waar ze heen willen met hun carrière. Dan nemen ze onterecht aan dat oudere werknemers daar geen behoefte meer aan hebben. Terwijl iedereen toekomstperspectief fijn vindt, welke leeftijd je ook hebt.”

Meer lezen?

Lees hier de gehele blog op de website van Nationale Nederlanden. En wist u dat wij in samenwerking met Annet de Lange jarenlang onderzoek deden naar de duurzame inzetbaarheid van onze uitzendkrachten? Meer hierover leest u hier of bekijk de resultaten van een van de onderzoeken hier.