Landbouw hoort bij meest vergrijsde sectoren in Nederland

De landbouw is een van de meest vergrijsde sectoren van Nederland, zo blijkt onlangs uit een meting van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 22,1 Procent van de bedrijfshoofden in de agrarische sector is 65 jaar of ouder. Lees er hier meer over!

Onlangs bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een onderzoek naar voren waaruit blijkt dat Nederland in 2014 65.507 agrarische bedrijven telde. Van dit aantal bedrijven hadden 14.482 bedrijven een bedrijfshoofd die ouder is dan 65 jaar. Dit komt neer op een percentage van 22,1 procent – en dit percentage neemt de komende jaren alleen maar toe. Zo waren in 1987 nog maar 13 procent van de agrarische bedrijven in handen van een 65-plusser.
 

Met of zonder hulp van familieleden

De oudere boeren werken niet altijd alleen op het bedrijf, zo blijkt uit het onderzoek van het CBS.
Op twee van de drie bedrijven ontvangt de 65-plusser hulp van familieleden. Ook blijkt dat er steeds meer boerderijen zijn met een 85-plusser als bedrijfshoofd. In 2007 waren dit 172 bedrijven, maar in 2014 is dit aantal al gegroeid naar 535! Bij 170 van de 535 agrarische bedrijven werkt de boer van 85 jaar of ouder zonder hulp van familieleden: zij runnen het bedrijf alleen.
 

Omvang van boerenbedrijf

Hierbij moet wel aangemerkt worden dat de omvang van het bedrijf steeds kleiner wordt wanneer de bedrijfshoofd ouder wordt. Een landbouwbedrijf van een bedrijfshoofd tussen de 65 en 70 jaar is de helft kleiner dan het bedrijf van een bedrijfshoofd jonger dan 65 jaar. Bij bedrijfshoofden ouder dan 85 jaar is dit zelfs tien keer zo klein, zo blijkt eveneens uit het onderzoek van het CBS.
 

Top vijf Nederlandse gemeenten

De website Boerenbusiness heeft onderzocht in welke gemeenten de meeste ouderen werken in land- en tuinbouwbedrijven. Op plek vijf staat Maasgouw, plek vier Ubbergen , plek drie Schinnen en op plek twee Ameland. Oostzaan is de gemeente waar naar verhouding de meeste agrarische bedrijven onder leiding zijn van een bedrijfshoofd van 65 jaar en ouder.

Bent u de AOW-gerechtigde leeftijd gepasseerd en wilt u nog doorwerken? Schrijf u in bij Uitzendbureau 65plus! Wij koppelen al veertig jaar lang oudere werknemers aan werkgevers. Bekijk onze succesverhalen of neem contact op met onze HR specialisten voor meer informatie!

Bron: Boerenbusiness