- U bevindt zich hier:
- Uitzendbureau 65plus
- Nieuwsblog
- Leegloop personeelsbestand? Dit zijn de voornaamste oorzaken
Leegloop personeelsbestand? Dit zijn de voornaamste oorzaken
60 Procent van de werknemers overweegt om binnen een jaar een nieuwe baan te zoeken. Zo blijkt uit een onlangs verschenen onderzoek onder duizend Nederlandse kantoormedewerkers. Lees hier meer.
Arbeidsbemiddelaar Robert Half voerde een onderzoek uit onder duizend Nederlanders met een kantoorbaan. 60 Procent van deze respondenten gaf aan binnen een jaar een andere baan te willen hebben. Vooral werknemers van generatie Y kijken uit naar een nieuwe job (79 procent). Bij generatie X is dit 57 procent en van de babyboomers zoekt 48 procent een andere baan. Zoals deze cijfers aantonen, wordt het binnenboord houden van medewerkers een steeds grotere uitdaging voor werkgevers. Maar werkgevers kunnen hierop inspelen. Hoe? Met kennis over de voornaamste redenen voor werknemers om voet buiten de deur te zetten!
Redenen waarom medewerkers opstappen
De keuze voor een nieuwe baan heeft niet altijd te maken met het salaris. Met stip op één staat een betere werklocatie of beter woon-werkverkeer (69 procent van de ondervraagden). Als tweede hechten werknemers veel waarde aan inhoudelijke banen en loopbaanontwikkeling (67 procent), gevolgd door het willen werken in een andere sector of branche (43 procent). Pas op nummer vier staat een hoger salaris (40 procent). Bekijk hier een overzicht met de top 8 van oorzaken waarom personeelsleden een nieuwe baan zoeken:
- Betere locatie of woon-werkverkeer (69 procent)
- Inhoud van de baan en loopbaanontwikkeling (67 procent)
- Andere sector of branche (43 procent)
- Hoger salaris (40 procent)
- Betere werk-privébalans (30 procent)
- Betere bedrijfscultuur (28 procent)
- Beter imago van werkgever (11 procent)
- Arbeidsvoorwaarden of bonussen (8 procent)
Vertrouwen in vinden nieuwe baan
Uit het onderzoek van Half blijkt bovendien dat steeds meer mensen vertrouwen hebben dat ze een nieuwe baan zullen vinden. Zo zegt 60 procent van de ondervraagden dat ze eerder een baan denken te vinden in vergelijking met een jaar geleden. Dit vertrouwen is echter niet onder iedere respondent even groot: leeftijd speelt hierbij een belangrijke rol. 82 Procent van de generatie Y-medewerkers denkt binnen afzienbare tijd een nieuwe baan te vinden, tegen 54 procent van de generatie X-medewerkers en 45 procent van de babyboomers. Overigens laten veel generatie Y-medewerkers tijdens hun banenjacht de sectoren zorg, overheid en techniek links liggen; deze sectoren zijn minder in trek.
Bron: PW de Gids