Minister blijft vasthouden aan verhoogde AOW-leeftijd

Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, blijft vasthouden aan de verhoogde AOW-leeftijd. Dit besluit blijkt uit een Kamerbrief die Koolmees eerder deze week schreef. 

In Nederland gaat de AOW-leeftijd in stappen omhoog naar 67 jaar in 2021. Hierna hangt de AOW-leeftijd af van de levensverwachting. Afgelopen mei hield het uitlekken van het Sociaal Akkoord (in conceptvorm) de gemoederen aardig bezig. In dit conceptakkoord bleek dat de sociale partners de AOW-leeftijd minder snel willen laten stijgen. Volgens de sociale partners moet de AOW-leeftijd pas in 2025 op 67 jaar liggen – niet in 2021.
 

Discussie rondom AOW-leeftijd

Het uitgelekte conceptakkoord werd in de media breed uitgemeten, en de discussie laaide op. Is het mogelijk om de AOW-leeftijd minder snel te laten stijgen? Het idee kreeg veel bijval: niet alleen van de sociale partners, maar ook door oudere Nederlanders die de AOW-grens steeds verder zien opschuiven. 
 

Vasthouden aan eerdere plannen

Onlangs maakte Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, echter bekend dat het verhogen van de AOW-leeftijd niet wordt vertraagd. Er wordt vastgehouden aan de oorspronkelijke plannen, waarbij in 2021 de AOW-leeftijd op 67 jaar uitkomt. Deze week stelde Koolmees in het Kamerbrief dat de geplande stijging noodzakelijk is. De verhoging is niet alleen nodig om voorzieningen in de toekomst betaalbaar te houden, maar ook voor een evenwichtige balans op de arbeidsmarkt. In zijn Kamerbrief reageerde Koolmees op de vragen van Gijs van Dijk van PvdA. 
 

Meer weten over de AOW-leeftijd?

Bent u geboren na 30 september 1956? Dan is de AOW-leeftijd minimaal 67 jaar en 3 maanden. De exacte AOW-leeftijd is 5 jaar van tevoren bekend. Check daarom ieder jaar in januari of de AOW-leeftijd is veranderd. Hiervoor kunt u de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) raadplegen. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Zij zijn gespecialiseerd in het uitzenden van AOW-gerechtigden, en zij hebben dan ook veel kennis van de AOW-wetgeving. 

Bron: HR Select