Mogelijk pensioenakkoord: AOW-leeftijd gaat minder snel omhoog

Vakbonden en werkgevers richten zich op een pensioenakkoord waarbij de stijging van de AOW-leeftijd wordt afgeremd. Het is de bedoeling om de AOW-leeftijd pas in 2025 te verhogen naar 67 jaar. De verhoging zou namelijk in 2021 al ingaan.

De bonden en werkgevers willen dat de stijging van de AOW-leeftijd niet meer wordt gekoppeld aan de levensverwachting. Nu betekent de stijging van de levensverwachting een jaar langer doorwerken. De onderhandelaars willen dat het extra jaar wordt verdeeld tussen werk en pensioen. Nu is het nog de vraag of het kabinet hier akkoord op gaat geven. Een stijging van de AOW-leeftijd kost namelijk miljarden euro’s. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil er nog niet op reageren. Dit omdat er nog geen definitief akkoord is gegeven. De aanpassingen worden echter wel overwogen.
 

Nadelen

Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde vorig jaar al voor de gevolgen van de snelle AOW-stijging. Zeker voor de laagopgeleiden is dit nadelig. Zij bouwen weinig pensioen op, waardoor AOW voor hen een belangrijk inkomen is. Doorwerken is dan de enige optie, maar dat lukt lang niet altijd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waarschuwt ook voor armoede bij 60-plussers die geen baan meer kunnen vinden en geen recht meer hebben op een werkloosheidsuitkering. Werkgevers en vakbonden noemen het tempo waarin de AOW-leeftijd omhoog gaat ‘menselijk en maatschappelijk onhoudbaar’, zo staat in een concepttekst die is uitgelekt naar dagblad De Telegraaf.

Het pensioenstelsel zou op de schop gaan en zzp’ers worden dan verplicht pensioen op te gaan bouwen. Over de manier waarop het pensioenstelsel wordt aangepakt, wordt nog volop onderhandeld. “Op dit moment is nog helemaal geen sprake van een pensioenakkoord”, zegt een woordvoerder van vakbond FNV. 
 

Gegarandeerd pensioen

Uit de concepttekst komt naar voren dat de vakbond bereid is af te stappen van een gegarandeerd pensioen. Werknemers weten nu welk pensioen ze opbouwen en daarop wordt de premie dan aangepast. De FNV zou dat willen omdraaien: premies worden dan vooraf vastgesteld en later blijkt hoeveel pensioen het oplevert.

Organisatie VNO-NCW laat blijken dat de concepttekst nog niet definitief is. “Wij zijn met FNV en binnen de SER in gesprek over de vernieuwing van het pensioen en een toekomstbestendig pensioenstelsel, inclusief persoonlijke elementen”, aldus een FNV-woordvoerder. In reactie stelt vakbond CNV dat het afremmen van de stijging van de AOW-leeftijd erg belangrijk is. “Onze inzet is al jarenlang gericht op dit doel”, aldus Jasper Konijnenbelt van CNV.
 

Verplicht pensioen voor zzp'ers

Als het aan de vakbonden en organisaties ligt, komen er bepaalde verplichtingen voor zzp’ers. Zij stellen in de concepttekst voor om automatisch mee te doen met een collectief pensioen. Nu zetten zzp’ers maar weinig aan de kant wat ervoor zorgt dat ondernemers noodgedwongen moeten doorwerken. Belangenvereniging ZZP Nederland is er fel op tegen. “Het is toch niet normaal dat de vakbond zelfstandigen gaat opleggen om te sparen”, zegt Maarten Post van ZZP Nederland. “Zzp’ers regelen zelf hun zaakjes.”
 

Meer informatie over pensioen en AOW

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Of wilt u meer informatie over het pensioenakkoord? Neem contact op met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Zij zijn op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het pensioenakkoord en de stijging van de AOW-leeftijd. Uiteraard kunnen onze HR-specialisten u ook meer informatie geven over het doorwerken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Wij hebben tal van vacatures beschikbaar, onder andere voor onderwijsmedewerkers, chauffeurs en facilitaire medewerkers. 

Bron: AD