Oudere medewerkers behouden? Bied maatwerk aan

De komende jaren gaan veel babyboomers met pensioen, terwijl deze oudere werknemers vaak zeer belangrijk voor uw organisatie zijn. Lees hier meer over het behouden van deze waardevolle krachten.

Het liefst werven bedrijven en organisaties jonge werknemers. Werkgevers lijken hiermee echter niet te beseffen dat oudere werknemers zeer waardevol zijn. Ze beschikken over een schat aan kennis, hebben jarenlange ervaring en zijn heel loyaal. Bovendien zijn ze ook nog lange tijd inzetbaar, aangezien de pensioenleeftijd wordt opgehoogd.
 

Flexibele overgang naar pensioen

De verhoging van de pensioenleeftijd lijkt vrijwel overal te zijn doorgedrongen. Zo denkt nog maar 7 procent van de Nederlandse 55-plussers vóór zijn vijfenzestigste levensjaar met pensioen te kunnen. Driekwart van hen wil actief blijven tot het pensioen en 46 procent van de 55-plussers wil graag een flexibele overgang naar het pensioen. Dit blijkt uit een studie van pensioenuitvoerder Aegon.
 

Maatregelen vanuit werkgever

Het devies: HR-afdelingen zouden beter moeten inspelen op de wens van werknemers om op een productieve manier naar hun pensioen toe te groeien. Iets minder dan de helft zou graag op een flexibele manier overgaan naar het pensioen. Denk dan aan de mogelijkheid om parttime te gaan werken. Naast parttime werken kunnen werkgevers andere maatregelen treffen om werknemers een soepele overgang naar het pensioen te bieden, zoals:

  • het aanpassen van de werkzaamheden, zodat werknemers minder stress of minder fysieke belasting ervaren
  • het aanbieden van een flexibel pensioenplan, zodat werknemers ook na hun pensioen kunnen doorwerken
  • het aanbieden van extra arbo- en medische diensten
  • het geven van financieel advies
  • het aanbieden van cursussen en omscholing
     

Mogelijkheden van Uitzendbureau 65plus

Naast bovenstaande maatregelen kunnen werkgevers ook andere opties aanbieden om de overgang naar het pensioen te versoepelen. Zo kunnen ze loopbaanpaden voor oudere medewerkers mogelijk maken. Ook moet het bespreekbaar worden om maatwerk te leveren voor oudere werknemers. Wilt u meer informatie over het doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd? Neem contact op met de HR specialisten van Uitzendbureau 65plus! Wij zijn gespecialiseerd in de arbeidsbemiddeling tussen werkgevers en medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Vraag ons naar de mogelijkheden!

Bron: Personeelsnet