Payrolling: enkele fabels ontkracht

Nederland telt zo’n 200.000 payrollers. Dit zijn medewerkers die werken via een payroll- of uitzendorganisatie. Rondom payroll doen zich nogal eens wat fabels de ronde. Lees hier enkele fabels die door 65plus Payroll Professionals worden ontkracht. 

Fabel 1: ‘Payrollers hebben slechtere arbeidsvoorwaarden dan vaste medewerkers’

Bij payroll neemt de payrollorganisatie de medewerker in dienst en neemt hierbij het administratief en juridisch werkgeverschap op zich. U ontvangt een goed payrollcontract met aantrekkelijke voorwaarden – deze worden veelal afgestemd op de voorwaarden die bij uw werkgever gelden. Dit betekent dat u dezelfde voorwaarden als de medewerkers in dienstverband heeft. Bovendien is er in veel gevallen geen sprake van een nieuwe proeftijd en worden de reeds opgebouwde dienstjaren meegenomen.
 

Fabel 2: ‘Payrollers hebben geen recht op doorbetaling bij ziekte’

Deze uitspraak is niet juist. Op papier is de payrollorganisatie uw werkgever en hiermee is de payrollorganisatie ook verantwoordelijk voor uw ziekterisico en de loondoorbetalingsverplichting. De payrollorganisatie is verzekerd tegen ziekte en zal dan ook zorgdragen voor zaken als re-integratie, bedrijfsartsen en arbodienst. Kortom: bij ziekte, re-integratie of ontslag kunt u via uw payrollorganisatie rekenen op deskundige begeleiding.
 

Fabel 3: ‘Payrollers bouwen geen pensioen op’

In veel gevallen valt u als payrollmedewerker onder de ABU cao voor Uitzendkrachten of NBBU-cao voor uitzendkrachten. In deze cao’s staat alle informatie over uw rechten en plichten. Als uitzendkracht bij een ABU of NBBU aangesloten bureau, bouwt u pensioen op tot uw 67ste jaar (vanaf 1 januari 2015). Bent u 67 jaar of ouder, dan bouwt u geen pensioen meer op en worden er geen pensioenpremies meer ingehouden op uw loon. 
 

Fabel 4: ‘Payroll is niet voor ZZP’ers’

Payroll is niet alleen mogelijk voor uitzendkrachten of vaste medewerkers: ook voor ZZP’ers of freelancers bieden payrollorganisaties interessante payrollconstructies. Als ZZP’er of freelancer wordt u op de loonlijst van de payrollorganisatie geplaatst, waarna deze uw administratieve en financiële verplichtingen overneemt. Hiermee bent u automatisch verzekerd tegen werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid.
 

Payroll via 65plus Payroll Professionals

65plus Payroll Professionals is specialist in payrolling. Met onze payrolldienst bieden wij werknemers de mogelijkheid om na het bereiken van de AOW-leeftijd door te werken bij hun werkgever. Wij hebben jarenlange ervaring in payrolling van oudere werknemers en hebben daarom veel kennis van alle bijkomende administratie, zoals pensioeninhoudingen, regels rondom AOW en andere specifieke aandachtspunten. Wilt u gebruikmaken van de diensten van 65plus Payroll Professionals? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij lichten de mogelijkheden graag toe!